Türkler üretti herkes kıskandı! Yakında herkes Türkiye’nin kapısını çalacak! Yunanistan ve Ortadoğu’dan talep yağıyor

Türkler üretti herkes kıskandı! Yakında herkes Türkiye’nin kapısını çalacak! Yunanistan ve Ortadoğu’dan talep yağıyor

Tüketiminin minimum seviyede olması gerektiği belirtilen ve yerine sağlıklı alternatiflerin tüketilmesi gerektiği belirtilen ürünler arasında yer alan şeker yerine artık toz ballar kullanılacak. Kek, gofret, çikolata, dondurma gibi ürünlerin üretiminde kullanılmaya başlanacak olan toz balın gelecekte ekmek içerisinde de kullanılabileceği belirtildi.

Ekonomim yazarı Sadi Özdemir’e konuşan toz bal üreticisi Anavarza balın yöneticileri, gıda sanayinde kullanılan toz balın yakında evlerde çaya ve kahveye eklenmek üzere üretileceğini de açıkladı. Özdemir, şeker yerine kullanılacak olan toz balın Yunanistan ve Ortadoğu’dan da talep gördüğünü belirtti.

Anavarza Bal CEO’su Can Sezen ve İşletme Müdürü Burcu Sezen, Türkiye’nin Çin’den sonra en fazla bal üretimi yapan ülke olduğunu belirtti. Arıcıların hasat döneminin başladığını söyleyen Sezen, Kasım ayına kadar devam eden bir süreç olduğunu vurguladı. Anavarza Bal olarak üretimin Kozan bölgesinde yapıldığını işaret eden Sezen, Türkiye’de en fazla bal üretimi yapılan ilçe olduğunu da söyledi.

Türkiye’de yıllık 115.000 ton bal üretimi yapılırken Kozan’da yıllık 4. 800 ton bal üretimi yapılmaktadır. İl bazında bal şampiyonunun 19.000 ton ile Ordu olduğunu dile getiren Sezen, 2. sırada 16.000 ton ile Muğla olduğunu belirtti. Sezen, “Adana’da narenciye çiçeği, Malatya’da üçgül ve keven, Muğla’da çam balı, Şanlıurfa’da pamuk, Kayseri’de keven ve kekik balları olur. Ülke genelinde yaklaşık 100 bin arıcı ailemiz vardır. Türkiye’de yaklaşık 500 farklı ballı endemik bitki vardır ama şu ana kadar bunların 20 kadarının balı üretilebiliyor. En etkili antioksidan özelliğine sahip ballar ise meşe ve kestane ballarıdır. Balda kovan verimliliği son yıllarda maalesef düştü.” dedi.

Türkiye’de 17 kilo olan bal verimliliğinin 12 kiloya kadar gerilediğini dile getiren Sezen, ABD gibi gelişmiş tarım ülkelerinde çiftçilerin arıcıları tarlalarına ve bahçelerine davet ettiğini de söyledi. Arıların Bitkilerde döllenmeyi arttırdığını ve tarlada bahçedeki verimi %50 kadar yükselttiğini belirten Sezen, bizde çiftçilerin çoğunlukla arıcıları kovduğunu vurguladı. Arıcılığın yalnızca bal üretimi ile sınırlı kalmadığını işaret eden Sezen tarımsal üretimi de ciddi boyutta arttırdığının altını çizdi.

Exit mobile version