Tuz Gölü havzasında gizemli su kaynağı: Bir görünüp bir kayboluyor

Tuz Gölü havzasında gizemli su kaynağı: Bir görünüp bir kayboluyor

Çiftçiler bu durumu endişeyle izlerken, Jeoloji Yüksek Mühendisi Nurcan Özdemir, paniğe gerek olmadığını belirtti.

Özdemir, suyun çıkışının bölgedeki karbondioksit gazı birikimiyle bağlantılı olduğunu açıkladı. Aksaray’ın genç volkanik bir alan üzerinde bulunduğunu ve bu tür jeotermal ve hidrotermal olayların bölgede sıkça görüldüğünü ifade etti.

Özdemir, “Hasan Dağı da genç volkanik oluşumundan meydana geliyor. Aksaray’da jeotermal ve hidrotermal oluşumlar mevcut zaten. Birçok bölgemizde sıcak su kuyularımız var. Burada şu an karbondioksit çıkışı var. Yer altındaki gazların çıkışları periyodik değişimine bağlı. Suyun birden kaybolması ve geri gelmesi, aşağıdan ilk önce gaz birikmesiyle meydana geliyor. Yukarıdaki tabakanın basıncını geçtiği zaman suyla beraber yukarıya çıkıyor. Sonra tekrardan gazı gittiği zaman malzemeyle beraber tekrardan su içeriye doğru akıyor. Yani karstik oluşumla meydana geliyor.” dedi.

Panik yapılacak bir durum olmadığını belirten Özdemir, “Buradaki konu ile ilgili endişelenecek, paniğe kapılacak bir durum yok. Bölgede bazı yerlerde gaz çıkışları devamlı gözükürdü. Burada su alçalıp, yükseliyor. Bunu da şöyle açıklayabiliriz. Su malzemeyle beraber aşağıya iniyor, bu malzemeler gaz çıkışlarının yolunu kapatıyor.

Exit mobile version