Ortakları arasında Türk şirketi Zorlu’nun da bulunduğu Dorad Energy İsrail ordusuna sağladığı elektriğin bedelinde indirim yaptı.
Habere göre Zorlu temsilcilerinin de yer aldığı Dorad Energy Yönetim Kurulu Temmuz ayında yaptıkları toplantıda İsrail ordusuna enerji sağlanması yönündeki sözleşmeyi oy birliği ile yenileme kararı aldı. Konuya dair İsrail Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise şirket ile 2004’te uzun dönemli bir anlaşma yapıldığı hatırlatılarak sözleşmenin yenilenmesinden ziyade bir fiyat güncellemesine gidildiği belirtildi. Bakanlığa göre şirket artık İsrail ordusuna daha ucuza enerji sağlıyor.
Aşkelon’un güneyindeki Dorad’ın, İsrail’in en büyük enerji santrallerinden biri olduğuna, doğalgaz ve dizel ile çalıştığını işaret edilen habere göre, İsrail devleti “bugün Staa olarak bilinen Kinet üzerinden” söz konusu enerji santralinde yüzde 37,5 paya sahip.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Türkiye’den yapılan ithalat için yüzde 100 gümrük vergisini savunduğunu hatırlatan The Jerusalem Post, “Zorlu Holding, İsrail’in enerji altyapısına katılımından kazanç sağlamayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Habere göre, “Erdoğan’ın boykotunun başlamasından” iki buçuk ay sonra, temmuz ayında, aralarında Zorlu temsilcilerinin de olduğu Dorad’ın yönetim kurulu toplandı ve IDF üslerine elektrik sağlama anlaşmasının yenilenmesini oybirliği onayladı.
İsrail Savunma Bakanlığı ise Dorad Energy ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini sadece Savunma Bakanlığı için elektrik maliyetlerini düşürme amacıyla indirimli bir tarifeyi yansıtacak şekilde ayarlama yapıldığını savundu. Savunma Bakanlığı, “Dorad, en büyük hisse sahibinin İsrail Devleti olduğu İsrailli bir şirkettir. Faaliyetleri İsrail yasaları ve düzenlemelerine göre gerçekleşmektedir” açıklamasında bulundu.
Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yer alan bilgiye göre Zorlu Holding iştirakı Zorlu Enerji, Dorad Energy’nin yüzde 25 hissedarı konumunda.
Türkiye Nisan ayında 54 ürün grubunda İsrail’e ihracat kısıtlaması getirmiş, bunu Mayıs ayında topyekûn ticaret yasağı izlemişti. O dönem Ticaret Bakanı Ömer Bolat yaptığı bir konuşmada, “2 Mayıs itibarıyla Türkiye’den İsrail’e ihracat ve ithalat anlamında herhangi bir ticaret yapılmamaktadır. Filistin’le ticaretimiz açıktır. İsrail, Türkiye’nin bu kararından sonra, gerek enflasyon artışı, gerekse hızlı şekilde mal bulamama gibi ciddi sıkıntılar çekti” demişti.