Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise hafta sonundan itibaren yurt genelinde hava sıcaklıklarının 10 ila 15 derece düşeceğini, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde sıcaklıkların yer yer 18 derece azalarak mevsim normallerinin altına ineceğini duyurdu.
Kış mevsiminin erken başladığını ifade eden Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir gibi ılıman iklimiyle bilinen kentlerde bile sıcaklıkların mevsim normallerinin altında olduğunu belirtti. Yaşar, “İzmir’de kasım ayı ortalaması 14 derece civarındadır. Ancak bugünlerde sıcaklık 7,5-8 dereceye kadar düştü. Tüm Türkiye’ye kar çok erken geldi. Ankara ve Van gibi çok erken kar yağdı. Bu sürpriz değil. Bu yıl kışın sert geçeceğini ABD’nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) açıkladı. 2024 yılının başından itibaren mayıs dışındaki bütün aylar, ortalamanın üzerine geçti” dedi.
İklim değişikliği etkilerine değinen Prof. Dr. Yaşar, doğanın kendini dengeleme mekanizmasının önemine vurgu yaptı. “Eğer çok sıcak bir dönemden geçtiysek, onun arkasından soğuk bir dönem gelir ya da tam tersi. Doğa, mutlaka kendini dengeler. Sıcaklık veya soğuk hava alıp başını gidemez. 2020’den sonra 2021 ve 2022’de çok nadir görülen bir olay oldu. 3 yıl boyunca çok kurak geçti. 2020’de yüzde 12, 2021’de yüzde 9 ve 2022’de yüzde 12 eksik yağış yağdı. Bütün barajlarımız boşaldı. Barajlarımız halen daha dolmadı. Ardından Süper El Nino patladı. Doğa, o 3 yıllık açığı Süper El Nino ile kapatmaya çalıştı. Dubai’de, Sahra’da, Brezilya’da, Avrupa’da seller oldu diye konuştu.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yaşar, La Nina etkisiyle yaşanan bu soğuk dönemin ardından şubat ayından itibaren yağışların normale dönmesini beklediğini belirtti. “Barajlarımız çok boşaldı. Bugün Tahtalı Barajı yüzde 11’lere düştü. Ciddi bir düşüş. Bu soğumanın ardından şubattan sonra tekrar yağışların normale döneceğine inanıyorum. Sonrasında şahane yağışlı bir yıl geçireceğimize inanıyorum. Şu an kar yağışı var. Bu da çok güzel. Bizi rahatsız ediyor ama en azından yer altındaki suyu besleyecek” dedi.