Salmonella, genellikle kontamine besinlerden kaynaklanan bir bakteriyel enfeksiyondur ve özellikle tavuk eti, yumurta, süt ve deniz mahsulleri gibi hayvansal besinlerde sıkça bulunabilir. Sıcak havalarda besinlerin daha seri bozulması ve bakteri üremesi tehlikeyi çoğaldığı için, tavuk tüketiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
İyi Muhafaza Edin
Uzmanlar, tavuk eti ve tavuk mahsulleri harcarken şu ayrıntılara dikkat edilmesini öneriyor: Tavuk eti, buzdolabının alt raflarında, öbür besinlerden ayrı bir kapta muhafaza edilmelidir. Tavuk eti, öbür besinlerin üzerine damlama tehlikeyi oluşturabileceği için dikkatli bir biçimde saklanmalıdır.
Pişirme Sıcaklığı Doğru Olmalı
Tavuk eti, tamamen pişirilmeden harcanmamalıdır. Pişirme sıcaklığı 74°C veya üzeri olmalıdır. Bu, tavuk etindeki hasarlı bakterilerin can vermesini sağlayarak enfeksiyon tehlikesini eksiltir. Tavuk eti kesilirken veya hazırlanırken kullanılan kesme tahtası, pişirme evveli ve sonrasında sıcak sabunlu suyla iyice arınılmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Yumurta ve tavuk etini hazırlarken kullanılan kap ve malzemeler, öbür besinlerden ufalamalı ve aynı kapta temas etmeleri yasaklanmalıdır. Ayrıca ham tavukla temas ettikten sonra eller, tezgah ve öbür yüzeyler, sıcak sabunlu suyla yıkanmalıdır.
Dışarıda harcanan tavuk besinlerinde de özenli davranmaya umursamak gerekmektedir. Merdiven altı yerlerde tavuk döner gibi mahsuller harcamak ciddi sağlık meselelerine yol açabilmektedir. Bu sebeple emin markalarda ve hijyenik mekanlarda tavuk tüketimi hakikatleştirmeniz oldukça önemlidir.
O Bulgular Varsa Hekime Başvurun
Uzmanlar, bu ihtiyatlara uyulması gidişatında tavuk tüketiminin tehlikesiz hale geleceğini belirtiyor. Sıcak havalarda besin hijyeni mevzusunda daha da dikkatli olunması, salgın hastalıkların önlenmesine ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirilmesini sağlayacak. Şayet tavuk tüketiminden sonra oluşabilecek ishal, kusma, karın sızısı gibi bulgular görülürse hemen bir sağlık uzmanına müracaat etilmesi oldukça ehemmiyetli olmaktadır.