Asgariye yok garantiliye var

Asgariye yok garantiliye var

Sofraya konan ekmekten kapıdaki otomobilin deposuna kadar her kalemde yaşanan zam fırtınası dar gelirliyi geçinemez hale getirdi. Üstüne vatandaşın sırtına yeni yük bindirecek vergi paketinin yolda olması emekli aylıklarında ve asgari ücrette artış taleplerini artırdı. Ancak Hazine Bakanı Şimşek’ten sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ da ara zamma kapıyı kapattı. “Esas mücadelemiz enflasyonu düşürmek” dedi.

Bu sözler “Madem enflasyonu artırıyor seçimden önce neden asgari ücrete zam yapıldı?” sorusunu gündeme getirdi. Enflasyon artar diye sofradaki ekmek küçültülürken Hazine garantili köprü, otoyollarda müteahhitlere zamda güncellemelerin yapılması kamuoyu vicdanında rahatsızlık yarattı. Garantili projelerden vergi aflarına milyonluk kaynak dururken hükümetin vatandaştan fedakârlık bekleyen yaklaşımı sürdürdüğü belirtildi.

Ücretli çalışanların maliyetleri artan enflasyon karşısında her geçen gün yükselirken, asgari ücrete ara zam talebi de karşılık bulmadı. Hükümet asgari ücrete artış konusuna ‘enflasyona zarar verir’ derken, vatandaşa yeni vergiler çıkartılarak bir anlamda ‘kemer sıkın’ deniliyor. Ama bakıldığında otoyol ve köprü geçişlerine zamlar durmuyor. Hazine garantili projelere güncelleme aksamadan yapılıyor. Acı reçeteyi de açlık sınırı altında çalışan vatandaş ödüyor.

Türkiye’de yaşamını sürdürmenin maliyeti ücretli çalışanlar için her geçen gün katlanıyor. Enflasyonunu kağıt üzerinde indiği ve aynı zamanda sokakta etiketlerin gittikçe arttığı bir ortamda asgari ücrete ara zam talebi de karşılık görmüyor. Sene başından beri yaşanan fiyat artışları daha ilk 5 ayda asgari ücreti ezmeye başlarken şimdi gözler asgari ücrette ara zam beklentisinde. Fakat ne hükümet ne de ekonomi yönetimi ücret artışı için bir tarife belirlemedi. Hatta öncesinde de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de asgari ücrette ara zammın enflasyonu tetiklediğinin mesajını vermiş bunu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) enflasyon raporunda da gündeme getirilmişti. Çalışanların üzerinden alınan yüksek vergiler, önceki yönetimin enkazını kaldırmak için ortaya çıkan yeni vergi kalemleri çalışana deyim yerindeyse bir pranga daha vurdu. Yap-işlet-devret modeliyle garantili projelere verilen ücretler bayram öncesinde otoyol ve köprülere yapılan zamlar enflasyonu artırmıyor fakat neredeyse açlık sınırı altında maaş alan çalışanlara yapılan zamların enflasyonu artırdığı da belirtildi. Tam olarak bu konuya değinen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, özel bir televizyon kanalında şu açıklamalarda bulundu: “Burada artık esas mücadelemiz enflasyonu düşürmek noktasında. Haziran’dan itibaren de enflasyondaki düşüşü görmeye başlayacağız. Temmuz ayında asgari ücretle ilgili bir sürecin olmayacağını söyleyebilirim” dedi. Yeni vergi düzenlemesine ilişkin son bilgileri aktaran Hamza Dağ “Yansıyan bilgileri bakanlık yalanlıyor. Burada da çok somutlaşan bir şey yok. Yurt dışı harç pusulasıyla ilgili çalışmaların devam ettiği bana söylendi. Doğrudan vergileri artıracak bir düzenleme sürecine gitmemiz gerekiyor. Bir reform noktasında bazı adımlar atılacak. Milletimiz müsterih olsun. Ekonomi yönetimimiz ne yaptığını biliyor. Orta Vadeli Program çerçevesinde süreç yürütülüyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay’dan asgari ücrete ara zam açıklaması geldi. Atalay, enflasyon durdurulmazsa asgari ücrette yapılacak iyileştirmenin hükmünün 1 ay bile sürmeyeceğini belirtti. “Son yılların en zor en sıkıntılı dönemini geçiriyoruz.” diyen Türk-İş Başkanı “Ben 25 yıldır enflasyonun bu kadar ezdiği bir dönem görmemiştim” ifadesini kullandı.

Exit mobile version