Bu üç ildekiler daha az asgari ücret alacak! Eski uygulama yeniden gündemde: Patronlar istedi

Bu üç ildekiler daha az asgari ücret alacak! Eski uygulama yeniden gündemde: Patronlar istedi

2025 yılı asgari ücret tahminleri yapılmaya devam ederken, iş dünyasından dikkat çeken bir talep geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Anadolu’daki geçim şartlarının daha iyi olduğunu vurgulayarak, bölgesel asgari ücret uygulamasının yeniden gündeme alınmasını istedi. Bu öneri, özellikle büyük şehirlerde yaşayan çalışanlar için endişe yaratırken, kırsal bölgelerde daha düşük maaşlarla yaşamın sürdürülebileceği iddiası tartışmalara yol açtı.

Asgari ücret tespit komisyonunun Aralık ayında toplanmasından önce canlı yayında konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, bölgesel asgari ücretin iş dünyası için bir çözüm olabileceğini söyledi. Asmalı, “Anadolu’da geçim şartları daha iyi, kira fiyatları düşük. Büyük şehirlerde kiralarla kıyasladığımızda yaklaşık 10 bin TL fark ediyor. Hatta asgari ücretin 3’te 2’sine çalışmaya razı olanlar var” diyerek Anadolu’da daha düşük ücretle çalışmanın mümkün olduğunu savundu.

Türkiye’de geçmişte uygulanan bölgesel asgari ücret sistemi, 1951-1974 yılları arasında yürürlükteydi. Bu uygulama, Bülent Ecevit döneminde Anayasa Mahkemesi tarafından “eşitsizlik” gerekçesiyle kaldırıldı. Bölgesel asgari ücrette, büyük şehirlerdeki işçiler daha yüksek maaş alırken, kırsal veya gelişmekte olan bölgelerde çalışanlar daha düşük maaşla yetinmek zorunda kalıyordu.

Yaklaşan asgari ücret artışıyla ilgili farklı enflasyon tahminleri ise şu şekilde:

Exit mobile version