Ev Almayı Düşünenler Buralara Bakmadan Sakın Almayın: 3 Büyükşehirdeki En Kârlı İlçeler Belli Oldu

Ev Almayı Düşünenler Buralara Bakmadan Sakın Almayın: 3 Büyükşehirdeki En Kârlı İlçeler Belli Oldu

Son dönemde konut satışlarında, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen ciddi bir artış yaşandı. Ağustos 2024 verilerine göre, Türkiye genelinde gayrimenkul satışları bir önceki yıla göre %9,9 artarak 134 bin 155 adede ulaştı. Bu artış, yatırımcıların yeniden konut piyasasına yönelmesine yol açtı.

Ağustos 2024 itibarıyla konut fiyatları yıllık %30 oranında nominal bir artış gösterdi. Ancak, enflasyondan arındırıldığında reel değer kaybı %17 olarak kaydedildi. Gayrimenkul analiz platformu Endeksa’ya göre, Türkiye genelindeki ortalama konut fiyatı 3 milyon 463 bin TL’ye ulaştı. Metrekare başına düşen ortalama satış fiyatı ise 26 bin 640 TL olarak açıklandı.

Endeksa tarafından hesaplanan verilere göre; İstanbul’da, yatırımcısına en hızlı geri dönüş sağlayan ilçeler şöyle sıralanıyor:

Öte yandan yine 3 büyükşehir dikkate alındığında;

KONUT YATIRIMINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

1-Eyüpsultan

-İstanbul’da Beykoz, Beşiktaş ve Bakırköy’de geri dönüş süreleri sırasıyla 29, 23 ve 22 yıl;

Sektör uzmanları, kira getirilerindeki artışın amortisman süresini 13 yıla kadar düşürdüğünü belirtiyor. Faiz indirimi beklentilerinin de etkisiyle, yatırımcıların yeniden gayrimenkule yöneldiği gözlemleniyor. Uzmanlar, konut alırken fiyat, kira getirisi ve geri dönüş süresi gibi kriterlerin mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurguluyor.

Ortalama kira: 27 bin 961 TL

-Ankara Ayaş’ta 18 yıl;

İSTANBUL, İZMİR VE ANKARA ARASINDAKİ FARKLAR

Yıllık getiri: %7,67

-İzmir’de de Çeşme, Urla ve Foça’da sırasıyla 31, 20 ve 20 yıl olarak hesaplanıyor.

Üç büyükşehirde ilçeler arasındaki kira getirisi ve geri dönüş süresi oldukça farklılık gösteriyor. Örneğin, İstanbul Eyüpsultan’da yıllık kira getirisi %7,67 seviyesine çıkarken, Beykoz’da bu oran %3,42’ye kadar düşüyor. Geri dönüş süreleri de bu iki ilçe arasında büyük bir farkla, Eyüpsultan’da 13 yıl, Beykoz’da ise 29 yıl olarak değişiyor.

Geri dönüş süresi: 13 Yıl

2-Kağıthane

Ortalama kira: 22 bin 769 TL

Yıllık getiri: %7,54

Geri dönüş süresi: 13 Yıl

3-Gaziosmanpaşa

Ortalama kira: 19 bin 282 TL

Yıllık getiri: %7,51

Geri dönüş süresi: 13 Yıl

Exit mobile version