Fatura düzenlemeyen işletmeler yandı! Cezalar cep yakacak

Yeni düzenlemeye göre, fiş, fatura veya serbest meslek makbuzu gibi belgelerin bir takvim yılı içinde birden fazla kez düzenlenmemesi halinde alıcı ve satıcıya artırımlı vergi cezası kesilecek. İlk tespit durumunda asgari ceza 10 bin lira olarak belirlenirken, bu miktar her yeni tespitte artarak altıncı ve sonraki tespitlerde 100 bin liraya kadar yükselebilecek.

Eğer alıcı, fatura düzenlenmediğini vergi dairesine bildirirse ceza uygulanmayacak. Belge düzenleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenler ise üç kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşılaşacak. Satıcı, alıcıya yasal belgeler yerine farklı bir belge verirse ve alıcı durumu 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirse, alıcıya ceza kesilmeyecek ancak satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Ayrıca, kayıt dışı faaliyet gösteren kişilere yönelik olarak vergi ziyaı cezaları yüzde 50 artırımla uygulanacak. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösterenlerin cezası da artırımlı olarak tatbik edilecek. Dijital ortamdaki reklam ve satış bilgilerine ilişkin bildirimlerin eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda ise her bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak.

Exit mobile version