Rapora göre, ilk çeyrekte mücevher talebinde yüzde 2’lik bir düşüş yaşanırken, miktar yaklaşık 479 tona geriledi. Ancak yatırım amaçlı altın alımları, sikke ve külçe altın dahil, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 312 tona ulaştı. Bu artış, tezgah üstü piyasalar hariç yatırım amaçlı altın alımlarını kapsıyor.
Merkez bankalarının altın alımları da ilk çeyrekte önemli bir artış gösterdi. 2023’ün ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 290 tona yükselen altın alımları, merkez bankalarının bugüne kadar gerçekleştirdiği en güçlü yıl başlangıcı oldu.
Özellikle Türkiye piyasası, altın talebinde farklı bir dinamik sergiledi. Türkiye’nin yatırım amaçlı altın talebi ilk çeyrekte geçen yıla kıyasla yüzde 12 azalarak 44 tona indi. Ancak ülkenin mücevher talebi, önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19 artarak 11 tona çıktı ve 2015’ten bu yana en yüksek ilk çeyrek talebi olarak kaydedildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise ilk çeyrek boyunca altın rezervlerini 30 ton daha artırarak toplamda 570 tona çıkardı.
Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) verilerine göre, altının ons fiyatı ilk çeyrekte ortalama 2,070 dolar seviyesine yükseldi ve geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 10’luk bir artış gösterdi.