Hizmet sektöründe istihdam rekoru

Hizmet sektöründe istihdam rekoru

Verilerin alt kırılımlarına bakıldığında, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü istihdamındaki dikkate değer artış öne çıkıyor. Bu sektör, yılın başından itibaren sürekli bir yükseliş trendi gösterdi ve mayıs ve haziran aylarında rekor seviyelere ulaştı. Geçen yılı 1 milyon 89 bin 256 çalışanla kapatan konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörü, 2024 yılının ilk ayında 1 milyon 82 bin 554 kişiye istihdam sağladı.

Sektör, şubat ayında 1 milyon 85 bin 910, martta 1 milyon 135 bin 178, nisanda ise 1 milyon 219 bin 640 kişiye istihdam sağlayarak hızlı bir yükseliş gösterdi. Mayıs ayında istihdam sayısı 1 milyon 312 bin 342’ye ulaşarak rekor kırdı ve bu ivme haziran ayında da devam etti. Haziran ayı itibarıyla konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe çalışan sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1 milyon 370 bine ulaştı.

Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektörünün ülke ekonomisi için taşıdığı öneme dikkat çekti. Sektörün, turizm sektörü ile iç içe olduğuna vurgu yapan Demirkol, bu alandaki büyümenin Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Demirkol, “Sektör, turizm sektöründeki işlerin iyi olması, ülkeye döviz girmesi açısından da önemli. Döviz gelirlerinin de artması gelecek dönemde cari açığın düşmesini destekliyor ve döviz kurlarındaki baskıyı azaltıyor” dedi.

Exit mobile version