İslam Memiş’ten net tahmin: Altın 3 bini görecek mi?

İslam Memiş’ten net tahmin: Altın 3 bini görecek mi?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, geçtiğimiz hafta yaşanan küresel ekonomik ve jeopolitik gelişmelerin piyasalara etkilerini ANKARAGÜNDEM’a değerlendirdi. Küresel jeopolitik gerilimlerin altın fiyatlarını etkilediğini vurgulayan Memiş, “İsmail Haniye’nin İran’da öldürülmesi ve İran ile İsrail arasındaki gerginlik, piyasalarda büyük bir belirsizlik yarattı. Bu durum, altın fiyatlarının yükselmesine neden oldu” dedi. ANKARAGÜNDEM’a konuşan İslam Memiş, özellikle İran ve İsrail arasındaki olası bir çatışma riskinin piyasaları direkt etkilediğini belirtirken yıl sonu gram altın fiyatınında 3 bin lirayı geçeceğini söyledi.

Yatırımcılara fiziki altın almalarını tavsiye eden Memiş, “Uzun vadeli yatırımcı fiziki altın alsın. Jeopolitik riskler ve savaş hazırlıkları altın piyasalarını etkiliyor. Gelecekte dünya ekonomilerinin yeniden şekilleneceğini ve bu durumun altın fiyatlarını etkileyeceğini öngörüyorum” dedi.

Memiş, ABD Merkez Bankası (FED) tarafından açıklanan faiz kararının ve Tarım Dışı İstihdam verisinin altın fiyatları üzerindeki etkilerini de şöyle yorumladı: “FED’in faiz kararının ardından, piyasalar Eylül ayında faiz indirimi beklentisini güçlendirdi. Bu durum, altın fiyatlarını destekledi. FED öncesinde ons altın 2 bin 424 dolar seviyesindeyken, FED sonrası 2 bin 452 dolara kadar yükseldi.”

Dolar ve gram altın rekor tazeledi! Piyasalarda Haniye etkisi sürüyor

ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentinin oldukça altında kaldığını belirten Memiş, “Amerika’da açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 114 bin olarak gerçekleşti. Bu veri, bir resesyon endişesi yaratırken, Amerikan borsalarında sert düşüşlere neden oldu. Borsalarda yüzde 3 civarında satışlar görüldü” dedi.

Türkiye iç piyasasında da etkiler hissedildi. Memiş, gram altının hafta içerisinde 2 bin 655 liraya kadar yükseldiğini, Kapalıçarşı’da da 2 bin 626 lira seviyesinde işlem gördüğünü belirtti ve şu sözleri ekledi: “Piyasada yaşanan belirsizlikler ve jeopolitik riskler, altın fiyatlarının dalgalanmasına neden oldu. Piyasa bıçak sırtı bir kapanış yaptı. İran’ın İsrail’e karşı misilleme saldırısı yapıp ya da yapmayacağı sorusu gündemde. Piyasada manipülasyon fiyatlandırması var. Yatırımcılar adeta yazı tura atıyor; saldırı olacak mı, olmayacak mı?”

Exit mobile version