KOBİ’lerde Yeni İhracat Fırsatları

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği’nin (ORSİAD) Başkanı Levent Çamur, ekonomik büyümenin temel taşlarını oluşturan KOBİ’lerin yeni ihracat fırsatlarına yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çamur, KOBİ’lerin “ihracat kaslarının” geliştirilmesi ve gelişen pazarlara açılmaları açısından önemli adımlar atılması gerektiğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Çamur, Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracat dışında başka bir seçeneği bulunmadığını ifade etti. “Son üç yıla baktığımızda, ülkemiz ihracatının yayılmadığını, büyük çoğunluğunun ilk yüz ihracatçıdan geldiğini görmekteyiz,” diyen Çamur, KOBİ’lerin daha aktif rol alması için rotalarının belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Çamur, KOBİ’lere ABD veya Avrupa Birliği gibi geleneksel pazarlardan vazgeçip, Afrika gibi gelişen pazarlara yönelmeleri çağrısını yaptı. Afrika’nın Türk işletmeleri için büyük fırsatlar sunduğunu dile getirerek, “2050’de nüfusunun 2.5 milyara ulaşması beklenen Afrika, dış alıma muhtaç durumda olacak ve bu pazardan faydalanmalıyız,” diyerek sözlerine devam etti.

Çamur, KOBİ’lerin uluslararası arenada kendilerini gösterebilmeleri için dijital dönüşüm süreçlerini yakalamaları gerektiğinin altını çizerek, “KOBİ’lere pazar bulacak yolu açmak ve yeni pazarlarda fırsatları değerlendirmek için hızlı hareket etmeliyiz,” ifade etti. Sektör çeşitliliği, insan kaynağı ve jeopolitik konumun başarıyı sağlamak için güçlü birer unsur olduğunu vurguladı.

Exit mobile version