Milyonlarca Emekliyi İlgilendiriyor: Zam Hesabında 3 Formül Gündemde

Milyonlarca Emekliyi İlgilendiriyor: Zam Hesabında 3 Formül Gündemde

Öte yandan kök maaşı 8 bin TL’nin altında bulunan 3 milyonu aşkın emeklinin hesabına yatacak para değişmeyecek. 8 bin TL’ye uygulanacak yüzde 24,73’lük zam, maaşı 10 bin TL’nin üzerine çıkarmadığı için emekli yine 10 bin TL almaya devam edecek. Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre bu nedenle en düşük emekli maaşı düzenlemesi başta olmak üzere 3 farklı formül gündeme geldi.

Yılda iki kez yapılan enflasyon artışlarının dışında hükümet hemen hemen tüm zam dönemlerinde ek artış kararı da veriyor.

Şimdi gözler hükümete çevrildi. Ek düzenlemelerle ilgili üç ayrı formül üzerinde duruluyor.

Son yıllarda hemen tüm zam dönemlerinde refah payı uygulaması gündeme geldi. Enflasyondan kaynaklı artışların üzerinde hükümet belli oranlarda artış yaparak emekli zamlarını yükseltmiş oldu. Son olarak ocak ayında yüzde 37 olan 6 aylık enflasyonun üzerine 11,68 puan ilave edilerek zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlenmişti.

Geçtiğimiz temmuz ayında da yine 10 puana yakın artışla enflasyon oranı yükseltilerek yüzde 25’e çıkartılmıştı. Bu temmuz içinde bu yönde beklentiler güçlendi. Yüzde 24,73 çıkan enflasyon oranına eklenecek 10 puanlık artış zam oranını yüzde 35’e taşımış olacak. Memur ve memur emeklileri için ise oran yüzde 30’u bulacak.

Ocak ayında uygulanan bir yöntem olarak tüm kesimlerin zam oranlarının eşitlenmesi de söz konusu olacak. Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları düşük çıkmış ve memur emeklileriyle eşitlenmişti. Temmuzda ise memur emeklilerinin artışları SSK ve Bağ-Kur’lulara göre düşük çıktı. bu durumda da bir eşitleme söz konusu olabilir. Böylece refah payı verilerek eşit zam uygulanabilir.

Exit mobile version