Reuters’tan dikkat çeken analiz: Türkiye’nin kayıp yıllarını not artışları telafi edemeyecek

Reuters’tan dikkat çeken analiz: Türkiye’nin kayıp yıllarını not artışları telafi edemeyecek

CI Ratings, Türkiye’nin kredi notunu güncelledi: Olumlu yönde revize edildi

Salgın ve savaşın etkilerinin azalması, mali ve parasal politikalardaki iyileşmeler ve borç yapılandırmaları gibi faktörler not artışlarını desteklese de, bütçe açıkları ve borç yükü gibi sorunlar hala devam ediyor.

Reuters’ın analizine göre, Brezilya, Nijerya ve Türkiye’den, en riskli konumdaki Mısır ve Zambiya’ya kadar birçok gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının yeniden yükseltilmeye başlandığına dair işaretler artıyor. Ancak ülkelerin borçlanma maliyetlerini yakından izleyen ekonomistler, kredi notlarının yükseltilmesinin borç baskılarının arttığı uyarılarıyla çeliştiğini belirtiyorlar.

Bank of America’ya göre, kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody’s ve Fitch bu yıl değerlendirdikleri ülkelerin dörtte üçünün kredi notunu yükseltti. Değerlendirilen ülkelerin kredi notlarının neredeyse tamamı koronavirüs salgınının ilk yılında düşürülmüştü. Dünya genelindeki faiz artışlarının durdurulmasıyla, kredi notlarının daha da artırılabileceği düşünülüyor.

Moody’s, gelişmekte olan ekonomiye sahip 15 ülkenin kredi notu görünümünü pozitif olarak korurken, S&P ise 17 ülkenin kredi notu görünümünü pozitif olarak değerlendiriyor. Fitch ise küresel finansal kriz sonrası kredi notu artışlarından bu yana en yüksek pozitif görünüm oranına sahip. Fitch’in ülke notları grubu başkanı Ed Parker, ülkelerin kredi notlarının birçok sebepten dolayı artırıldığını belirtti. Parker’ın açıklamasına göre, bazı ülkelerin kredi notları koronavirüs ve Ukrayna savaşı kaynaklı enerji fiyat artışlarının etkisinin azalmasıyla, diğer ülkelerin kredi notları ise ülkelerin attıkları parasal ve mali politika adımlarının desteğiyle yükseltildi.

Ancak işin garip kısmı, son zamanlarda kredi notlarındaki artışın notların düşürüldüğü son 10 ila 15 yılı telafi edemeyecek olması. Türkiye, Güney Afrika, Brezilya ve Rusya, bahsi geçen dönemde yatırım yapılabilir seviyedeki notlarını kaybederken, Körfez ülkeleri dışında neredeyse her yerde görülen borç krizleri, ortalama gelişmekte olan piyasalar (EM) kredi notunun eski seviyesinden bir kademe daha düşük seviyeye gerilemesine yol açtı.

Exit mobile version