Savunma Sanay Fonu’na sağlanacak kaynak belli oldu: Karttan 13,1 milyar TL saatten 1,7 milyar TL

Savunma Sanay Fonu’na sağlanacak kaynak belli oldu: Karttan 13,1 milyar TL saatten 1,7 milyar TL

Bu nedenle etki analizi ithalat verileri üzerin­den hazırlandı. Dünya Gazatesi’nin haberine göre, bu kapsamda 2024 yılı Ocak-Temmuz dö­neminde; 753 milyon TL tuta­rında 59 bin drone; 601 milyon TL tutarında 25 milyon eğlen­ce amaçlı drone ithal edildi. Bunlardan yüzde 20 ÖTV alın­ması durumunda oluşacak yıllık ÖTV geliri 464 milyon TL hesaplandı. Yine 2024 yılı Ocak-Temmuz döneminde; 7,5 milyar TL tutarında 2,9 mil­yon saat ithal edildiğine dik­kat çekilen etki analizinde, 5 bin TL ve üzerindeki tutarlar­daki saatlerden yüzde 20 ÖTV alınması durumunda oluşacak yıllık ÖTV gelir 1,7 milyar lira olacak.

Düzenlemede yer alan be­yannamelerden maktu tutar­da SSDF katılım payı alınma­sı ile 28.8 milyar lira, tapu ve kadastro işlemlerinden mak­tu tutarda SSDF katılım payı alınması ile 9 milyar lira, limi­ti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından maktu tu­tarda SSDF katılım payı alın­ması ile 13.1 milyar lira ve no­terlerde yapılan işlemlerden maktu tutarda SSDF katılım payı alınması ile 18.4 milyar lira olmak üzere toplam olası katkı payı 69.3 milyar lira ola­rak hesaplandı.

Etki Analizi’n­de mevcut durumda motor si­lindir hacmi 100 cm3’ün altın­da olan motosikletlerle, motor gücü 6 kW’ı geçmeyen sadece elektrik motorlu motosikletler MTV’ye tabi olmadığı hatırla­tıldı.

Bu kapsamda düzenle­me ile “100-250 cm3’e kadar” ifadesi “250 cm3’e kadar” şek­linde, “6 kW’ı geçen fakat 15 kW’ı geçmeyenler” ifadesi “15 kW’ı geçmeyenler” şeklinde değiştiriliyor. Yapılması öngö­rülen değişiklik mevcut kayıt ve tescilli motosikletleri kap­samıyor. Bu çerçevede son bir yıl içinde kayıt ve tescil edi­len motor silindir hacmi 100 cm3’ün (motor gücü 6 kW’ın ) altında olan motosiklet sayısı dikkate alındığında, aynı sayı­da motosikletin kayıt ve tesci­linin yapılacağı varsayımıyla 2025 yılı için yaklaşık 275 mil­yon TL gelir etkisi öngörülü­yor.

213 sayılı Vergi Usul Ka­nunu’nun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrası değişti­riliyor. Söz konusu fıkra kapsa­mında 298’inci maddesi para­sal olmayan kıymet hesabı ola­rak tanımlandığı için ortaya çıkan enflasyon düzeltme ka­rı vergiye tabi matrahın tespi­tinde dikkate alınamıyor. Ge­tirilen düzenleme ile enflas­yon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluşturduğu vergisel etkinin yatırım dönemi süre­since ertelenmesi, işletme dö­neminden itibaren kar zarar hesapları ile ilişkilendirilmesi sağlanıyor. Böylece karlar özel bir fon hesabında izlenecek.

Fondaki tutarlar, yatırımın ta­mamlanarak ilgili iktisadi kıy­metin aktifleştirildiği dönem ile bu dönemi takip eden dört hesap dönemi içerisinde eşit taksitler halinde dönem ka­zancının tespitinde dikkate alınacak. Etki Analizi’nde ge­çici vergi döneminde 20 bin 6 mükellefin yapılmakta olarak yatırımlar hesabını düzeltme işlemine tabi tuttuğu ve yak­laşık 200 milyar TL enflasyon düzeltmesi karının ortaya çık­tığına dikkat çekiliyor.

Bu mü­kelleflerin mali tablolarında­ki kar/zarar durumları (ku­rumlar vergisi mükelleflerinin yaklaşık yarısı kar beyan et­mektedir) ile efektif kurumlar vergisi oranı (yüzde 10) dik­kate alınarak yapılan analiz­de yıllık yaklaşık 16 milyar TL vergi ertelemesi söz konusu olacağı kaydediliyor. Bu mik­tar yatırımların tamamlandığı sonraki dönemlerde yeniden değerleme oranları uygulan­mak suretiyle tahsil edileceği belirtiliyor.

Exit mobile version