Sıfır otomobil alacaklar dikkat! Piyasaya BYD bombası düştü: Öyle bir indirim geliyor ki: Çarşı karıştı

Sıfır otomobil alacaklar dikkat! Piyasaya BYD bombası düştü: Öyle bir indirim geliyor ki: Çarşı karıştı

Ünlü otomotiv uzmanı Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Türkiye otomotiv sektöründe büyük değişimlerin kapıda olduğunu belirtti. Çinli otomotiv devi BYD, Türkiye pazarında 3 yıl içinde ilk 3 markadan biri olmayı hedefliyor. Mevcut şartlar devam ederse, birincilik bile BYD için rahat gelebilir.

BYD’nin Türkiye pazarında bu kadar iddialı olmasının birkaç önemli nedeni var:

BYD’nin bu avantajlarla Türkiye pazarında lider olabileceğini belirten Özpeynirci, yerli üreticilerin bu rekabet karşısında zorlanacağını vurguladı. Türkiye’de yaklaşık 2 yıldır ÖTV matrahları güncellenmediği için tüm içten yanmalı araçların ÖTV’si %80’den başlıyor. Bu durum, yerli üreticilerin rekabet avantajını kaybetmesine ve ithalatın payının %70’i aşmasına neden oldu.

BYD’ye sağlanan bu teşviklerle, 50 yıldır Türkiye’de üretim yapan yerli üreticilerin rekabet avantajı daha da zayıflayacak. Diğer Çinli rakipleri yatırım yapmazlarsa, ek vergilerle rekabet avantajını kaybedecekler. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD), Çin’den ithal tüm otomobillere ek vergi gelmesini istemiş ve bu konuda başarılı olmuştu. Ancak BYD’nin yatırımı, bu durumu değiştirebilir.

Exit mobile version