TCMB Başkanı Karahan’dan kararlı duruş açıklaması: Para politikası duruşu devam!

TCMB Başkanı Karahan’dan kararlı duruş açıklaması: Para politikası duruşu devam!

Sunumunda mevduat gelişmelerine de değinen Karahan, Türk Lirası’na (TL) olan güvenin yeniden tesis edildiğini vurguladı. “TL mevduatın payı yüzde 54’e ulaştı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının payı ise yüzde 8’e geriledi” ifadelerini kullanan Karahan, TL’ye olan güvenin artarak devam ettiğini belirtti.

Sanayi üretimindeki yavaşlamaya da dikkat çeken Karahan, köprü günleri gibi etkenler dışlandığında sanayi sektörünün zayıf bir eğilim sergilediğini, bu durumun anket bazlı göstergelerle de teyit edildiğini ifade etti. Karahan, hizmet enflasyonundaki yavaşlamanın ise gecikmeli olarak gerçekleştiğini ancak bu alandaki fiyat artışlarının temel mallara kıyasla daha güçlü seyrettiğini söyledi.

Kira enflasyonuna dair de olumlu gelişmelere işaret eden Karahan, öncü göstergelere göre kira artışlarının önümüzdeki aylarda gerileyeceğini belirtti. Enflasyonla mücadelede fiyat istikrarı için iki temel kriterde hala kat edilmesi gereken mesafe olduğunu kaydeden Karahan, dezenflasyon sürecinin devam edeceğini dile getirdi.

Fatih Karahan, mevcut para politikası ile hizmet enflasyonundaki katılığın çözülmesiyle enflasyonun ana eğiliminde ciddi bir düşüş beklediklerini ve bu sürecin 2025 yılına kadar devam edeceğini açıkladı. Karahan’ın verdiği mesajlar, piyasalar ve vatandaşlar açısından enflasyonla mücadelede önemli bir güvence olarak değerlendirildi.

Exit mobile version