TMMOB’dan taklit gıda uyarısı: ‘Sağlığa zararlı ürünler hâlâ raflarda olabilir’

TMMOB’dan taklit gıda uyarısı: ‘Sağlığa zararlı ürünler hâlâ raflarda olabilir’

Listede en çok baharatlar, et ile süt ve süt ürünleri gruplarındaki zararlı içerikler dikkat çekerkiyor. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, listeye ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Toprak, caydırıcı cezaların uygulanmadığını belirtirken sağlığa zararlı ürünlere ve bu ürünlerin halen raflarda olabileceğine ilişkin şeffaf bilgilendirme yapılmadığına dikkat çekti.

Taklit ve tağşiş ürünlerin listelerini uzun aralıklarla açıklanmasının belirli bazı sorunları da beraberinde getirdiğini ifade eden Toprak, caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“ Anlık olarak sitede yayınlanması şeffaflık açısından da yurttaşın doğru hızlı bilgilendirilmesi açısından da önemli. Bu kadar uzun süreden sonra yayınlanması bir takım handikaplara da yol açtı. Bir takım firmalarda el değiştirmeleri, ondan kaynaklanan işin zedelenmesi gibi bir sürü problemle de karşı karşıya kaldık. Bundan önceki hisselerde de belli olduğu gibi et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, zeytinyağları, bal gibi ve alkollü içkiler gibi birçok şeyde aslında taklit ve tağşişin devam ettiğini gördük. Aslında birçok firmayla tekrar ettiğini de gördük. Biz diyorduk ki sadece bu ifşalar yetmez. Cezai yaptırımlar arttırılmalı.Birinci kez yakalandı ve bir ceza yedi. İkinci kez aynı üründe aynı hileyi yaptığı zaman cezai iki katına çıktı. Üçüncüyü yaptığı zaman artık savcılığa suç duyurusunda bulunup firmanın kapatılması gerekiyor.”

“Biz şunu da talep ediyoruz. Sadece laboratuvar sonuçları sonucu hileli olduğu anlaşılan ürünleri değil, yüksek miktarda pestisit kalıntısı olan ürünleri, mikrotoksin oranı yüksek olan ürünleri, ilgili mevzuatlara göre olmaması gereken veya fazla miktarda mikroorganizma barındıran ürünlerin de bu ifşa listeleri içerisinde mutlaka yer alması gerekiyor. Bakanlık bu 16 bin uygunsuz ürününün ve işletmenin kaç tanesi savcılığa suç duyurusunda bulundu? Bu bulunduğu suçu savunduğu firmalar isimleri neler? Maalesef bunlar hakkında da bilgi yok. Şeffaflık açısından bunların da mutlaka dile getirilmesi gerekiyor.”

Sağlığa zararlı ürünlere ilişkin detaylı bilgi, marka ve firma isimlerinin verilmesi gerektiğinin altını çizen toprak, taklit ve tağşiş ürünlerin hala raflarda olma riski olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bizim okuduğumuz o 86 sayfalık 463 ürünün bulunduğu listede sadece firmaları biliyoruz ve numunenin ne zaman aldığını biliyoruz. O ürünlerin büyük bir çoğunluğu zaten tüketildi gitti. Şu anda hala rafta olan var mıdır bilmiyoruz. Olsa bile bunlar toplatılmasıyla veya imhasıyla ilgili herhangi bir şey söylenmiyor. O yüzden bunların mutlaka dile getirilmesi gerekiyor. Bunların mutlaka dile getirilmesi gerekiyor. Son alınan numune hangi üründeydi? Ve o ürün şu anda tüketimde mi? Bunlar geri çağrıldı mı? Toplatıldı mı imha edildi mi? Bakanlık bununla ilgili bir açıklama yapmadığı için bu konuda şeffaf davranmadığı için şu anda biz tüketiyor muyuz, tüketmiyor muyuz? Bunun için net bir şey söylememiz maalesef mümkün değil.”

Exit mobile version