Merkez Bankası tarafından yayınlanan “Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler” başlıklı analizde, Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı olduğunu belirtildi.
Aktif kredi kartı kulanan kişi sayısının Türkiye’de gittikçe arttığı ifade edilen analizde, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığı kaydedildi.
Analizde, kredi kartı ile yapılan işlem adetlerinin Kovid-19 salgını sonrası dönemde kartlı ödemede finansal teknolojilerin gelişmesinin de etkisiyle önemli oranda arttığı aktarıldı. Ayrıca salgın öncesi dönemde BKK işlem adetlerinin yıllık yaklaşık 4 milyar civarında iken, 2024 yılı itibarıyla bu miktarın 10 milyara yaklaştığı belirtildi.
Bu artışın sebepleri arasında, kredi kartlarının sağladığı esneklik, taksit imkânları ve sunduğu kampanyaların cazibesi bulunuyor. Özellikle genç nüfus arasında kredi kartı kullanımı yaygınlaşırken, e-ticaretin yükselişi de kart kullanımını destekliyor.
Kredi kartı sahiplerinin çoğunluğu, günlük harcamalarını karşılamak ve acil durumlar için finansal esneklik sağlamak amacıyla kartlarını kullanıyor. Ancak, artan kullanımın beraberinde getirdiği borçlanma riski de dikkate alınmalı. Finansal okuryazarlığın artırılması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, kullanıcıları bilinçli harcama yapmaları konusunda uyarıyor.
Ayrıca, bankaların sunduğu avantajlar ve kampanyalar, tüketicilerin kredi kartlarına olan ilgisini artıran diğer bir faktör. Özellikle, puan biriktirme ve indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı kullanmaya teşvik ediyor.
Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştı