Türkiye’de çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor!

Türkiye’de çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor!

İklim değişikliği ve artan dünya nüfusu ile birlikte gıdanın önemi arttı. Ancak Türkiye’de son günlerde “gıda güvenliği” tartışması gündemde.

Ankara’da temel gıda fiyatları araştırması: Yıllık artış yüzde 36’yı buldu!

Türkiye’de enflasyonun yüzde 80’in üzerine çıkmasıyla birlikte çiftçiler için kritik öneme sahip gübre ve ilaç fiyatları arttı. Bu durum gıda ürünlerine zam gelmesine de neden oldu. Türkiye’de son 2 yıldır gıda fiyatları artıyor. Gıda enflasyonu karşısında bugün birçok işletme farklı yöntemlere başvurabiliyor. Bu durumda tüketicilerin güvenini sarsıyor.

Gürer’den çiftçiden ‘sabır’ isteyen Şimşek’e eleştiri: Çiftçinin halinden haberiniz yok

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısına dair ankete dayalı işgücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre tarımda istihdam edilenlerin sayısı 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken bu sayı Eylül 2011’de 6 milyon 745 bine geriledi. Bu sayı Eylül 2021’de ise 4 milyon 974 bine düştü. Buna göre tarımda istihdam edilenlerin sayısı son 19 yılda yüzde 33, son 10 yılda ise yüzde 26 geriledi.

Ukrayna-Rusya savaşı, her iki ülkenin de tarım sektörünü derinden etkilemiş durumda. Ukrayna, dünya çapında önemli bir buğday üreticisi olarak biliniyor. İki yıldır devam eden savaş, üretim, dağıtım ve ihracat süreçlerini büyük ölçüde aksattı.

Savaş öncesi dönemde, Ukrayna’nın buğday üretimi, global gıda arzında kritik bir rol oynuyordu. Ancak, savaşın patlak vermesiyle birlikte, tarlaların çatışmalardan etkilenmesi, çiftçilerin çalışamaması ve limanların kapanması gibi sorunlar yaşandı.

Exit mobile version