Boyunu gören hormonlu sanıyor ama organik! Tayland’dan getirip bahçesine ekti: İlaçsız susuz yetişiyor

Boyunu gören hormonlu sanıyor ama organik! Tayland’dan getirip bahçesine ekti: İlaçsız susuz yetişiyor

Dr. Ali Tuna, altı yıl boyunca bahçesinde ekim yaparak yüzlerce tohum elde etti. Bu yıl, Adana’da bir dönümlük tarla kiralayarak daha geniş çaplı ekim gerçekleştirdi ve yüzlerce kilogram fil sarımsağı hasat etti. Bu süreçte, fil sarımsağının Çukurova’nın iklimine mükemmel uyum sağladığını ve sulama gerektirmediğini belirtti. Dr. Tuna, bu sarımsak türünün Türk tarımına kazandırılmasını arzuluyor.

Çocukluğundan beri tarıma ilgi duyduğunu ifade eden Dr. Ali Tuna, “Araştırma ve geliştirmeyi çok seviyorum. Bu fil sarımsağını 2018 yılında Tayland’dan gelen bir arkadaşım hediye olarak verdi. Ben de bu sarımsağı çoğalttım ve çok büyüdüğünü fark ettim. Bu sarımsağı Türk tarımına kazandırmak istedim. 1 diş olarak aldığım sarımsağı bu hale getirdim. Ancak bu sene 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptım. Artık elimdeki tohum miktarı rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek hale geldi” diye konuştu.

Dr. Ali Tuna, bu sarımsak türünü Türk tarımına kazandırmak için yetkililere ulaşmayı planladığını belirtti. Fil sarımsağının büyük boyutları nedeniyle sanayide kullanılmasının daha uygun olduğunu vurgulayan Tuna, “Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor. Bu sarımsakta mantar hastalığı olmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı kullanılmıyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır” dedi.

Tuna, Kastamonu’nun ünlü Taşköprü sarımsağı ile karşılaştırma yaparak, yerli sarımsağın keskinliğinin daha iyi olduğunu belirtti. Buna rağmen, fil sarımsağının avantajlarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini savundu.

Exit mobile version