Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin bir toplantısında sunulan bulgulara göre, hafta sonları fazladan uyuyan kişilerin kalp hastalığı riskini yüzde 20’ye kadar azaltabileceği tespit edildi.
Çalışmanın yazarı, Pekin’deki Ulusal Kardiyovasküler Hastalıklar Merkezi ve Fuwai Hastanesi’nden Yanjun Song, “Yeterli telafi edici uyku, daha düşük kalp hastalığı riskiyle bağlantılı. Bu ilişki, hafta içi düzenli olarak yetersiz uyku çeken bireylerde daha belirgin hale geliyor” dedi.
Euronews’te yer alan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, her gece yedi saatten az uyuyan yetişkinler, kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi kalp rahatsızlıkları riskleriyle daha sık karşılaşıyor.
Çalışma, İngiltere’de yarım milyon kişinin sağlık bilgilerini içeren UK Biobank veri tabanındaki yaklaşık 91000 kişinin verileri kullanılarak yapıldı ve hafta sonu uykusuzluğunun kalp hastalığı riskini etkileyip etkilemediği değerlendirildi.
Araştırmacılar, katılımcıların 19816’sını ya da toplamın yaklaşık yüzde 22’sini oluşturan, gecede yedi saatten az uyuduğunu bildiren kişileri uyku yoksunu olarak kabul etti.
Araştırmacılar, katılımcıların tıbbi kayıtlarını yaklaşık 14 yıl boyunca inceleyerek kalp hastalığı, kalp yetmezliği, düzensiz kalp atışı veya inme gibi kalp sorunları geliştirenleri belirledi.
Katılımcılar, hafta sonu ne kadar fazladan uyuduklarına göre dört gruba ayrıldı. Hafta sonu en fazla uyuyan grup, hafta içi uykularına kıyasla hafta sonları 1,28 ila 16,06 saat arasında ek uyku aldı. Hafta sonları en az ek uyku alanlar ise 0,26 saat ile 16,05 saat arasında uyku kaybetti.
Araştırmanın bulgularına göre, hafta sonları en fazla telafi edici uyku aldığını belirten katılımcıların, hafta sonları uykusuz kalanlara göre kalp hastalığına yakalanma ihtimali yüzde 19 daha düşüktü.