Doç. Dr. Gökhan Alıcı, sağlıklı bir kişinin kırmızı et tüketiminin haftada 350-500 gram kadar olması gerektiğini, damar sertliği, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı olan kişilerde ise bu miktarın daha da düşürülmesi gerektiğini ifade etti.
Kırmızı et tüketiminde nerilerde bulunan Doç. Dr. Gökhan Alıcı, şunlara dikkati çekti:
“Etin yağsız bölümlerini tercih edin. Et ile birlikte tuz tüketimini de en aza indirgemeye çalışın. Et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın. Her öğün kırmızı et tercih etmeyin. Et tüketirken mutlaka yoğurt veya ayran gibi süt ürünlerini tercih edin. Kavurma ve kırmızı eti öğle yemeğinde tüketmeye özen gösterin. Et ile birlikte yeşillik ve farklı besin gruplarına yer verin. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin.”
Doç. Dr. Gökhan Alıcı
Doç. Dr. Gökhan Alıcı, hareket etmenin önemine de vurgu yaparak, her gün düzenli olarak en az bir saat yürüyüş yapılmasını da tavsiye etti.
Dalak, böbrek, karaciğer, şırdan ve mumbar gibi sakatat diye tabir edilen organların tüketilmemesini tavsiye eden Doç. Dr. Gökhan Alıcı, “Bu organlar yoğun kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastalarına için büyük risk oluşturuyor. Hastalarımız et tüketmek istiyorlarsa az tuzlu, çok az yağlı ve haşlama olarak tercih etmeliler” dedi.
Doç. Dr. Gökhan Alıcı, etin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini belirterek, “Taze etlerin sindirimi çok zordur. Hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Et en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmeli. Özellikle kalp damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.