Turşuların uzun süre sonra açıldığında lezzetli kalmasını sağlayan en önemli nokta tuz kullanımıdır. İster menemenlik isterse de turşuluk olsun, bu tür işlemlerde kavanozların içine asla sofralık tuz sokmamalısınız. Kavanozları ağzına kadar doldurduktan sonra içlerine, bir miktar kaya tuzu eklemeli ve kapağı bu şekilde mühürlemelisiniz. Tuzu az eklenen turşu yumuşar, esner, karartır ve suyu bulanıklaştırır. Eğer tuzu fazla eklerseniz bu sefer de turşuların olgunlaşma süresi uzar. Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edin. 1 litre suya 80 gram kaya tuzu ekleyerek ideal lezzeti yakalayabilirsiniz.
OLMAZSA OLMAZI SİRKE ve LİMON TUZU
Sirke ve limon tuzu, turşu hazırlamanın olmazsa olmazlarındandır. Bamya, fasulye gibi asit oranı düşük sebzelerden turşu hazırlayacaksanız mutlaka sirke ve limon tuzu kullanın. Böylelikle turşunun hem rengini korumuş olursunuz hem de fermente olurken istenmeyen bakterilerin oluşumuna engel olursunuz.
TURŞUYU UYGUN ORTAMDA MUHAFAZA EDİN
Evde turşu yaparken karanlık ve serin bir ortamda muhafaza edileceğini herkes bilir. Fakat ısı oldukça önemlidir. Eğer 20 derecenin üstündeki bir ortamda turşunuzu muhafaza ederseniz, zararlı bakterin oluşmasına ve hızla artmasına neden olursunuz.
BEYAZ TABAKAYA DİKKAT
Turşu kurduktan sonra yüzeyinde oluşan beyaz tabakayı bekletmeden hemen alın. Oluşan bu beyaz tabaka alınmadığı sürece küf oluşturur. Haliyle turşunuz bozulmaya yüz tutar. Bu yüzden turşunuzu kurup kaldırdıktan sonra ara ara kontrol edin. Son olarak eğer uygun miktarda tuz kullanmadıysanız veya uygun sıcaklıkta muhafaza etmediyseniz bu beyaz tabaka oluşur.
TURŞU YERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Turşu yerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta turşunun tuz içerdiğidir. Normal bir salatalıkta ortalama 6 gram tuz yani sodyum varken turşusu kurulmuş salatalıkta ise 1300 gram kadardır. Turşusu kurulmuş diğer sebzelerde de durum farklı değildir. Eğer böbrek yetmezliği, hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, mide rahatsızlığı ve ödem gibi problemleri yaşıyorsanız mutlaka fazla tüketmemeye dikkat edin.