Market alışverişi yaparken aman dikkat! Sahtekarlar o ürünlere gözünü dikti: En çok o ürünlerle oynuyorlar

Market alışverişi yaparken aman dikkat! Sahtekarlar o ürünlere gözünü dikti: En çok o ürünlerle oynuyorlar

AB Gıda Sahtekarlık Ağı verilerine göre gıda sahtekarlığında %47’yle yanlış-yanıltıcı etkilenmenin ilk sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Artık, “İkame ürün kullanılması, seyreltme, ürün ilavesi yada çıkarılması ise yüzde 20 ile en sık başvurulan hileler arasında yer alıyor. Eksik, hatalı ya da değiştirilmiş raporlama ile fikri mülkiyet hakkı ihlalleri ise gıda sahtekarlığında yüzde 17 paya sahip” ifadelerine yer verdi.

Adana Zeytin Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ZEYKOOP) Başkanı Dr. Mehmet Güler de 2023 yılında ülkemizde 1,7 milyon tona yakın zeytin üretimi yapılırken 216 bin ton zeytinyağı üretildiğini hatırlatarak, “Özellikle küçük ve orta ölçekli üreticilerde bilgi ve teknoloji eksikliğini, zeytin ve zeytinyağı üretiminde maliyetleri yükseltiyor” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Şebnem Güler ise tağşiş ve taklidin en çok yapıldığı ürünlerin başında %24’le zeytinyağı geldiği bilgisini verdi. Zeytinyağından sonra ise süt, bal, safran, balık ve kahve geliyor.

Naturel zeytinyağına; kolza, ayçiçeği, soya, pamuk, mısır, yer fıstığı, hardal, susam, haşhaş gibi bitkisel rafine karışım yağları, fındık yağı, avokado yağı gibi farklı bitki kaynaklı yağlar eklenmesinin en yaygın tağşiş örneklerinden olduğunu söyleyen Dr. Şebnem Güler, özellikle riviera tipi yağların ve yemeklik rafine pirina yağlarının natürel zeytinyağı adı altında piyasaya sürülmesinin de ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Exit mobile version