İzopren adlı bileşiğin vücudun tam olarak neresinden geldiği kesin bir şekilde bilinmezken, bazı insanların nefesinde yer almıyor.
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Çin’deki Zhejiang Üniversitesi’nden araştırmacıların liderliğindeki yeni bir çalışma, bu bileşiğin nefesteki seviyesinin akciğer kanseri belirteci olabileceğini öne sürüyor.
Nefesteki izopren oranının düşük olmasının akciğer kanserine işaret ettiğini söyleyen bilim insanları bunu belirlemek için bir yöntem geliştirdi.
Nefesteki biyobelirteçleri saptamak için uçucu kimyasalları ayırt eden ve maddeleri küçük miktarlarda bile tespit eden bir sisteme ihtiyaç var. Örneğin izopreni yakalamak için kimyasalın milyarda bir seviyesini tespit edebilen sensörler gerekiyor.
ACS Sensors adlı hakemli dergide yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, saç telinden binlerce kat daha ince bir sensör geliştirdi.
Araştırmacılar; platin, indiyum ve nikel içeren nanopul sensörün nefesteki izopren seviyesini milyarda iki oranında (2 ppb) bile ölçebildiğini kaydetti.
Ayrıca izoprene, insan nefesindeki diğer bileşiklerden daha iyi tepki verdi.
Ekip daha sonra 5’i akciğer kanseri hastası 13 kişiyle bu sensörü test etti. Kanserli katılımcılardan alınan örneklerde 40 ppb’den daha düşük, sağlıklı olanlardaysa 60 ppb’den daha yüksek izopren seviyeleri saptandı.
Bilim insanları yeni teknolojinin akciğer kanserinin erken teşhisini sağlayarak pek çok hayat kurtarabileceğini düşünüyor.