Yaz aylarında vaka sayısı artıyor: Her yıl 420 bin kişi ölüyor! Gıda alışverişlerinizde bunlara dikkat edin

Yaz aylarında vaka sayısı artıyor: Her yıl 420 bin kişi ölüyor! Gıda alışverişlerinizde bunlara dikkat edin

Sabri Ülker Vakfı Beslenme ve Bilimsel İletişim Yöneticisi Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, üretimden hasada, işleme, depolama, dağıtım, hazırlık ve tüketime, gıda zincirinin her aşamasında gıda güvenliğinin kritik önem taşıdığına dikkati çekti.

Özellikle taze meyve sebze çeşitliliğinin arttığı yaz aylarındaki sıcaklıkların zincirin tüm aşamalarında besin kaynaklı zehirlenmeler için zemin oluşturduğunu belirten Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, gözle görülemeyen bakteri, virüs, parazit veya kimyasal maddelerin bozulmuş gıda ve suyla vücuda girmesiyle bulaşıcı hastalıkların oluştuğuna vurgu yaptı.

Gazete Kadıkıöy’den Deniz Şimal Taşan’ın haberine göre, Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, sözlerine şöyle devam etti:

“Organik gübre, sulama için kullanılan su, depolama, taşıma için kullanılan kaplar, araçların yüzeylerindeki mikroorganizmalar ile ürünü alanların ellerindeki mikroplar, besin zehirlenmelerine yol açabiliyor.

Dünya genelinde her 10 kişiden 1’i zararlı maddelerin bulaştığı gıdalar nedeniyle hastalanıyor. Bakteriler, virüsler, parazitler veya ağır metallerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesi, 200’den fazla hastalığa neden oluyor.

Dünya nüfusunun yüzde 9’unu oluşturan 5 yaşın altındaki çocuklar ise güvenli olmayan gıda tüketimi kaynaklı sorunlardan en fazla etkilenen kesimi oluşturuyor. Bu çocuklar hastalık yükünün yüzde 40’ını taşırken, güvenilir gıdaya erişememe ve yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski bu yaş grubunda daha yüksek oranlara ulaşıyor.”


Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun

Gıda güvenliğinin hafife alınmaması gerektiğine, sorunların basit tedbirlerle derinleşmeden önlenebileceğine dikkati çeken Uzm. Dyt. Özge Dinç Coşkun, pişirilmeden tüketilen taze meyve ve sebzelerin temas ettikleri her kalıntıyı vücuda taşıdığını belirtti.

Exit mobile version