Türk Telekom CEO’su Önal: ‘Şikayet etmiyoruz, her yere yatırım yapıyoruz’

Türk Telekom CEO’su Önal: ‘Şikayet etmiyoruz, her yere yatırım yapıyoruz’

Türk Telekom, 2024 yılı ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Toplantıda konuşan Türk Telekom CEO’su Önal, altyapı çalışmaları tarafında Türkiye’de gitmedik nokta bırakmadıklarının altını çizerek “Biz birileri gibi sadece şikayet etmiyoruz. Bazı operatörler gibi sadece kârlı taraflara değil her yere yatırım yapıyoruz. İşin açıkçası bunların sadece ticari kaygıları var. Başka hiçbir kaygıları yok. Moda’da kazmak ucuz. Orayı istiyorlar. Ama Iğdır’da kazmak pahalı hiç sesleri çıkmıyor” dedi.

Telekomünikasyon operatörleri Türkiye’de hızlı bir dönüşümün içinde. Bir tarafta 5G hazırlıkları diğer tarafta altyapı çalışmaları devam ediyor. Fakat bazı operatörler altyapı çalışmalarında çaresiz kaldığını ifade ediyor. Bu alanda Türk Telekom’un tek şirket olduğunu belirten operatörler karşısında dün cevap hakkını kullanan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal “Manipüle ediliyoruz” dedi.

Türk Telekom, 2024 yılı ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarında konuşan Önal, altyapı çalışmaları tarafında Türkiye’de gitmedik nokta bırakmadıklarının altını çizerek “Biz birileri gibi sadece şikayet etmiyoruz. Yatırım tarafında iştahımız oldukça yüksek. Hatta son dönemde çalışmalarımızı bile arttırdık. Bazı operatörler gibi sadece kârlı taraflara değil her yere yatırım yapıyoruz. İşin açıkçası bunların sadece ticari kaygıları var. Başka hiçbir kaygıları yok. Bizim hedefimiz kısa değil uzun vadede. 5G’de bile yerlileşmenin planlarını yapıyoruz.” Bazı operatörlerin gerçek yatırım iştahlarının olmadığının ifade eden Önal “Ucuz yere yatırım yapmak istiyorlar. Yani kazanmak için. Ayrıca kazmanın maliyeti de o kadar düşük değil. Bizden alacakları hizmetten çok aşağı yanı kalmıyor. Bir operatör bunları düşünmemeli. Nerede kazmak daha ucuz orada kazı yapalım denilmemeli. Ucuz maliyetin peşindeler. Evet Moda’da kazmak ucuz. Buraya yatırım istiyorlar. Ama Iğdır’da kazmak pahalı orayı hiç konuşmuyorlar” dedi.“Türk Telekom olarak bakıldığında bizim aslında yatırım yükümlülüğümüz yok” diyen Önal şunları ekledi: “Yatırım yükümlülüğümüz yok ama biz ülkenin dört bir yanında yatırımlara hızla devam ediyoruz. Bizi diğer sabit işletmecilerden ayıran en büyük özellik biz yaptığımız yatırımı devlete bırakıyoruz. Onlar ise kendilerine alıyorlar. Yükümlülük aramıyoruz yani. Sokaklara kadar zaten indik.”

Ortak altyapı şirketi tarafında da değerlendirmelerde bulunan Ümit Önal, bu işin biraz zor olduğunun mesajını verdi. Bu durumu ise Önal şu şekilde açıkladı: “Biz yatırımlarımız tarafında hız kesmedik. Neredeyse her eve ulaştık. Belki bazı alanlarda 200-250 metre bir alan kaldı o eve girmek için. Şimdi bu tabloda ortak altyapı şirketinden bahsediyorlar. Bu akla çok uygun bir model değil. Altyapı şirketi kuralım demek sadece ticari kaygı. Biz Türk Telekom altyapısını kurduğumuz bölgelerde alıp geri götürmüyoruz. Devlete bırakıyoruz. Ama onlarda durum böyle değil. Onlar kendilerine yapıyor. Bu bir anlamda devlete çökme anlamına geliyor. O yüzden biz zaten yatırımın büyük bir kısmını yaptık. Neredeyse evlere girdik şimdi altyapı şirketi deniliyor. Çok akla mantığa uygun değil.”

İnternet hızında da oldukça iyi bir seviyeye sahip olduklarının altını çizen Ümit Önal, bu konuyu biraz manipüle ettiklerini anlattı. “Hız konusunda manipülasyon yapıyorlar” diyen Önal “Biz 1000 Mbps hızını rahatlıkla verebiliyoruz. Hatta verdiğimiz birçok nokta da var. Ama burada müşterinin talebi önemli. O hızları talep etmiyorsa vermiyoruz. O yüzden bunun sadece bu tarafına bakıyorlar. İş tamamen aslında talebe göre şekilleniyor.”

Son dönemde gündeme gelen fiyatlar hakkında da açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal “Bu aralar oldukça fazla konuşulan bir konu. Geriye yönelik özellikle baktım bu aralar bir fiyat artışının olmadığını gördüm. Geçen ay önceki ay zam yapılmadı. Biz 12 aylık taahhütler alıyoruz. Bunların hepsi farklı dönemde bitiyor. Fiyatlar da o döneme göre değişkenlik gösteriyor. Evet bir dönem genel olarak Türkiye’de fiyatlar hızlı bir şekilde arttı. Ama şimdi bakıyorum genel bir düşüş var. Hatta bu düşüş hala devam ediyor. Bunu ben de rahatlıkla gözlemliyorum. Yüksek enflasyon küçük küçük işledi. Bu da zamları beraberinde getirdi her alanda. Ama biz yine bu enflasyon seviyesi kadar zam yapmadık. Hiçbir operatör yapmadı. Fiyatlarımız hep enflasyon seviyesi altında kaldı. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim biz gerçekten Avrupa’ya göre çok ucuzuz. Türkiye’de fiyatlar ortalama 5 euro seviyesinde. Oralarda 10-15 euroları buluyor. Şunu da rahatlıkla söyleyebilirim önümüzdeki dönemde şimdilik biz zam planı zaten yok” diye konuştu.

Ümit Önal, 5G alanında da ilk canlı 5G maç yayını; 5G destekli ilk çevrim içi uzaktan ameliyat; ilk otonom traktör gibi pek çok ses getiren çalışmayı şimdiden gerçekleştirdiklerini belirterek, “Rakipsiz fiber gücümüzle, 5G’ye en hazır operatör biziz. Çünkü 5G’nin olmazsa olmazı fiber, yani baz istasyonlarının fiber ile bağlanması. Bizim ise, LTE baz istasyonlarımızın %52’si şimdiden fibere bağlı. Tüm yatırımlarımızı yıllardır 5G ile uyumlu olarak yapıyoruz. Yarın 5G’ye geçiyor olsak, buna bugünden en hazır biziz. Ama biz ülkemizin 5G yolculuğunu, ülkeye katma değer sağlayacak şekilde 360 derece her yönüyle ele alıyoruz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version