CHP’li Kara, bakana sordu: Hatay’daki okullar eğitime hazır mı?

CHP’li Kara, bakana sordu: Hatay’daki okullar eğitime hazır mı?

Kara, özellikle Antakya, Arsuz, Kırıkhan, Kırkaağaç ve Hassa’da mekteplerdeki zararın öteki ilçelere göre büyük ve geniş kapsamlı olduğunu vurguladı.

Ayrıca geçici barınma alanlarında, yağmur mevsiminin de başlamasıyla beraber zorunlu etraf tertip etmelerinin ne kadarının bitirilip bitirilmediğine dikkat toplayan Kara, önergesinde “Açılan mekteplerin ne kadarında yeterli fiziksel şartların sağlanmış olduğuna dair meblağlı ve sarih bilgiler bulunmamaktadır. Pek çok mektepte talebe rakamının yarı yarıya, belki daha fazla eksildiği, bölgede görev yapan hocalar ve sivil toplum kuruluşu gönüllüleri tarafından ifade edilmektedir. Hatay’da yeni eğitim-öğretim senesinin açılmasıyla beraber bir talebe hareketliliği oluşacağı öğrenilmektedir” ifadelerine yer verdi. Zelzeleler neticesinde Hatay’daki mekteplerde büyük zararlar alana geldiğini söyleyen Kara, eğitim faaliyetinin sürmesi için gereken beşeri ve fiziki koşulların büyük miktarda ortadan kalktığına işaret etti.

Kara’nın önergesi ve sorduğu sualler şöyle: ‘‘Hatay’da yeni eğitim-öğretim senesinin açılmasıyla beraber bir talebe hareketliliği oluşacağı öğrenilmektedir. Alınan kararlara göre devrilen ya da kullanılamaz vaziyete gelen mektepler, sağlam mektepler ile eşleştirilmiş; devrilen mekteplerin talebelerinin sağlam mekteplerde öğlenci ve sabahçı olarak eğitim görmesi kararlaştırılmıştır. Buna ek olarak bazı mekteplerin de çadır kentlerde ya da prefabrik yapılarda faaliyetlerini sürdürmelerine karar verilmiştir.

Örneğin 15 Temmuz Şehitler Spor Lisesi ve Antakya Anadolu Lisesi, NATO Çadır Kentinde; Arsuz’daki Uluçınar Lisesi, AHBAP tarafından inşa edilen prefabrik kuruluşta eğitimlerini sürdürecektir. Mektepler ve geçici barınma alanları arasındaki hareketlilik, Hatay’daki erişim ve barınma şartlarının kalitesine dair bazı sualleri gündeme getirmiştir.

1-Hatay’da, 2023-2024 Eğitim Öğretim Senesinin başlangıcına kadar kaç mektebin açılması tasarlanmaktadır? Bu tasarı yönünde zorunlu adımlar atılmış mıdır?

2- Hatay’daki mekteplerin fiziki şartları, yeni eğitim-öğretim senesinin zorunluluklarını karşılayacak noktada mıdır? Değilse bakanlık bu mevzuda bir çalışma yapacak mıdır?

3 – Mektepler ve geçici barınma alanları arasında talebe taşınması için Hatay’daki toplu taşıma sistemi uygun hale getirilmiş midir? Vasıta rakamı ve sıklığı hakkında bir tertip etme yapılacak mıdır?

4- Geçici barınma alanlarında, yağmur mevsiminin de başlayacağı düşünülerek, zorunlu etraf tertip etmeleri yapılmış mıdır?

Exit mobile version