Halk Arasında On Dilim Olarak Biliniyor: Tadını Tuzlu Topraklardan Alıyor

Halk Arasında On Dilim Olarak Biliniyor: Tadını Tuzlu Topraklardan Alıyor

SEZONDAN ÖNCE ÇALIŞTAY DÜZENLENECEK

Bu bölgenin sulama koşulları ve tuzlu toprak yapısı, kavunun eşsiz tadını artırıyor. Kızılırmak Kaymakamlığı, kavun ekim sezonundan önce 2025 Mart ayında bir çalıştay düzenlemeyi planlıyor. Bu çalıştayda, kavun verimini artırmak, çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve pazarın genişletilmesi hedefleniyor. Kızılırmak Kaymakamı Bilal Çitil, ilçede kavunun yüzyıldan uzun süredir yetiştirildiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE 7’NCİ SIRADA YER ALIYOR

Kaymakam Çitil, “On dilim kavununuzun özelliği, toprağın tuzlu ve mineralli yapısından gelen tat ve lezzettir. Bu kavunun lifi yok, aroması oldukça lezzetli ve raf ömrü uzun olduğu için tercih ediliyor” dedi. İlçede 400 çiftçi, toplamda 20 bin dekar alanda kavun üretimi yapıyor ve bu alanda Türkiye genelinde 7. sırada yer alıyor. Dekar başına ortalama 3 ton üretim gerçekleştiriliyor; bunun yüzde 90’ı “on dilim” kavunu, kalan yüzde 10’u ise Kırkağaç kavunundan oluşuyor.

Kaymakam, Kızılırmak kavununun pazarının daha çok Ankara’da olduğunu ve ürünün tanıtımını artırmak için üniversitelerle iş birliği içinde çalıştay düzenleyeceklerini ifade etti. Çalıştayın amacı, ürün verimini artırmak ve çiftçileri bilinçlendirerek pazarın genişletilmesini sağlamak.

Kavun yetiştiricisi Mehmet Uslu, 40 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiğini belirterek, Kızılırmak’ın kavunlarının raf ömrünün uzun ve lezzetinin eşsiz olduğunu vurguladı. Uslu, “Buradaki kavunların tadı, Kızılırmak Nehri’nin suyu sayesinde daha tatlı oluyor” dedi.

KAVUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Exit mobile version