Uykusuzluk; obezite, diyabet, depresyon, anksiyete neden oluyor! Ciddiye alınmalı, şakası yok

Uykusuzluk; obezite, diyabet, depresyon, anksiyete neden oluyor! Ciddiye alınmalı, şakası yok

Sağlıklı olma halimizi olumsuz yönde etkileyen uykusuzluk sorunuyla ilgili konuşan Uzm. Dr. Yıldıray Tanrıver, şunları söyledi:

“Uyku, sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Bedenimizi ve zihnimizi dinlendiren uyku vücudumuzun kendini onarmasını, enerji depolamasını ve beynimizin gün boyunca aldığı bilgileri işlemesini sağlar. Uykusuzluk yani insomnia da tüm bu işlevlerin sekteye uğramasına sebep olarak, sağlığımızı negatif yönde etkiler.

Son yıllarda uykusuzluk yeterli ve kaliteli uyku alamama durumu sıkça rastladığımız şikayetlerden biri haline geldi. Uykuya dalmakta güçlük çekme, gece sık sık uyanma veya erken uyanma gibi belirtilerle kendini gösteren uykusuzluk, altında birçok nedeni barındırabilir ve mutlaka üzerine gidilmesi gerekir.”

Dr. Yıldıray Tanrıver, uykusuzluğun nedenlerini şöyle açıkladı:

“Uykusuzluk sorununun birçok nedeni olabilir. Bunların başında sağlığımızı olumsuz etkileyen her rahatsızlıkta olduğu gibi stres geliyor. Ayrıca artık hepimiz bilgisayar başında çalışıyor ve telefon ekranlarında sosyalleşiyoruz bu ekranlardaki mavi ışığa maruz kalmak da uykusuzluğun önemli bir sebebi. Buna ek olarak düzensiz yaşam alışkanlıkları, gürültü ve çevre kirliliği, uyku apnesi, genetik yatkınlık, huzursuz bacak sendromu, sigara ve alkol kullanımı da uykusuzluk sorunlarına neden oluyor.”

Sağlıklı olma halinin sürdürülebilirliği için iyi uykunun şart olduğunu da söyleyen Dr. Yıldıray Tanrıver, şöyle konuştu:

“Vücudumuzda hormon dengesinin sağlanmasından, hafızanın güçlendirilmesine kadar pek çok önemli işlevi olan uyku, sağlıklı olma halimizi doğrudan etkiliyor. Uyku sorunları tedavi edilmediği durumlarda farklı hastalıklara sebep olabilir. Bu sorunların başında gelen kardiyovasküler hastalıklar sonucunda; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve felç riski artabilir.

Uykusuzluk kilo kontrolünü zorlaştırarak, metabolizmayı bozabilir. Ayrıca insülin direncine yol açarak, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırabilir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden olarak, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı daha savunmasız hale getirebilir. Depresyon, anksiyete ve diğer ruhsal sağlık sorunlarını tetikleyerek, beyin kimyasallarını etkileyebilir ve duygusal dengesizliklere yol açabilir.

Exit mobile version