1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. 6 ayda 605 şirket için konkordato kararı: ‘Zincirleme iflas süreci yaşanabilir’

6 ayda 605 şirket için konkordato kararı: ‘Zincirleme iflas süreci yaşanabilir’

featured
service

Eski bir icra müdürü olan Avukat Mustafa Zafer, yaptığı açıklamada, konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Zafer, “Sıkı para politikasının sonucu olarak sıcak paraya ulaşamayan, özellikle işletme sermayeleri yetersiz kalan birçok firma cebri icra tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum, nitelikli borçluları bile konkordato başvurusunda bulunmaya itiyor. Ancak konkordato süreçlerinin doğru yönetilememesi halinde, geçici mühlet kararı alan birçok firma için iflas kararı çıkabiliyor. Bu da kısa sürede daha çok iflasın yaşanabileceği endişesini artırıyor” dedi.

Yılın sadece ilk 6 ayında 605 firma hakkında konkordato kararı alındığını belirten eski icra müdürü Zafer, konkordato talepleri değerlendirilirken ‘yığınsal bir iflas sürecinin’ yaşanabileceğine yönelik uyarılarda bulundu.

Sözcü’de yer alan habere göre, 2018’de iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılmasından sonra düzenlenen konkordatonun, büyük borçluların gözdesi haline geldiğini söyleyen Zafer, “Borçlarını bir miktar ötelemek yahut daha düşük bedelle kapatmak isteyen kişi ve kurumlar için bir çare olarak görünse de düzgün okunmayan bilançolar sonrasında davanın açılmasıyla geçici mühlet kararı verilse bile birçok firma için konkordatoda iflas kararı veriliyor” dedi.

Bu kapsamda 2020’de 419, 2021’de 451, 2022’de 404, 2023’te 519, 2024 Ocak-Haziran döneminde ise 605 firma hakkında konkordatoda geçici mühlet kararı verildi.

Daha büyük ekonomik sorunların yaşanabileceğine değinen Zafer, şu açıklamaları yaptı: “En başta sadece borçlarını vadelendirerek ya da tenzilat yapılmak suretiyle ödemek isteyen tek bir borçlu firma varken yargılama sürecinin uzaması, alacaklıların alacağını alamaması, tedarik zincirindeki borçlu firma alacaklılarının gelir elde edememesi nedeniyle fiilen acze düşmeleri (hammadde, kira, vergi, maaş, vs.) daha büyük ekonomik problemlerin yaşanmasına neden olabilir.

Konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde yığınsal olarak zincirleme bir iflas süreci ile karşılaşılması, hukuki ve cezai anlamda konkordato alacaklılarının istemedikleri durumla karşılaşabilme ihtimalleri nedeniyle süreçte titizlikle hareket edilerek karar verilmesi ve sadece borçlunun değil, alacaklıların haklarının da telif edilmesi gerekli.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
6 ayda 605 şirket için konkordato kararı: ‘Zincirleme iflas süreci yaşanabilir’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz