Beypazarı Haberler, Beypazarı Gündem, Son dakika Beypazarı.
Ankara’nın kuzeybatısında, Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alır. İlçe ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan eşya ve paralar üzerinde yapılan tahliller neticesinde ilçenin Hitit, Frig, Galat, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniliklerine konut sahipliği yaptığı anlaşılmaktadır. Beypazarı ilçesine, tarihte ilk kere Luwi’lerce “Kaya Doruğu Ülkesi” anlamına gelen “Lagania” adı verilmiştir. İlçe, Roma yarıyılında İstanbul-Ankara-Bağdat gibi ehemmiyetli merkezlerin geçiş yolları üzerindeydi. Kentin isminin bu yarıyılda Anastasiopolis olarak değiştirildiği tarihi eser ve haritalardan anlaşılmaktadır. Kent, Germiyanoğullan Beyliği yarıyılında beyliğin veziri Zinar Hezar tarafından Rumlardan alınmıştır. Bu bey, şimdiki Beytepe semtinde büyük bir Pazaryeri kurdurur. Bu ünlü Pazar, zamanla beyin isminin sonundaki Hezar sözcüğünü unutturur. Böylece Hezar sözcüğünün yerini Bey kelimesinin aldığı ve ilçenin ismi Beypazarı olarak değiştiği hipotez edilmektedir. İlçenin ilk mesken yerinin Derbencik köyü mevkii olduğu, zamanla İnözü Vadisi ve çevresine doğru genişlediği, yapılan kazılardan anlaşılmıştır.

Milletinin tamamını Orta Asya bölgesinden gelen Oğuz Türklerinin oluşturduğu Beypazarı ilçesi, Osmanlı Devletinin yönetine geçtikten sonra, günümüzde Bursa şehir hudutları içinde kalan Hüdavendigar Bayrağına bağlı bir belde haline gelmiştir. 1863 senesinden itibaren de Ankara Bayrağına bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.İlçede görülmeye değer çok rakamda doğal turizm varlığı yer alır.

İnözü Vadisi: Doğal nebat örtüsü ve kültürel viraneleri ile göze çarpar, İnözü Çayı’nın yıprandırıcı tesiriyle, iki tarafı balıksırtı görünümünde yükselen dik kayalardan oluşan vadi, doğahoşlanırlar için çok çekici bir mekândır. Bu vadinin yamaçlarındaki sarp kayalıklarda yer alan mağaraların daha önceki asırların mahsulü olduğu ve o yarıyıllarda yörede yaşayan ehemmiyetli bireylerin değerli eşyaları ile korunduğu kabirler olduğu hipotez edilmektedir.

Eğriova Yaylası: Gür ormanı, pınarların oluşturduğu göleti ve doğa ile geçimli ahşap konutları ile ziyaretçilere doğa ile baş başa kalma fırsatını sunar. Golf, dağ yürüyüşü, atlı gezinti gibi faallikler için elverişlidir. Yaylada her sene “Karaşar Eğriova Yayla Şenliği” tertip edilmektedir. İlçenin Dereli köyü etrafında, volkanik çökeltilerin yağmur, su, rüzgâr gibi dış faktörlerle eskimesi neticeyi Peribacalarını hatırlayan yaradılışlar ortaya çıkmıştır. Bölgede ayrıca alabalık avcılığı için kuruluşlar da bulunmaktadır.

İlçenin öbür doğal alanları arasında Kirmir Çayı ve Gönen Vadisi, Tekke Yaylası ve ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Dutlu Tahtalı Termal Kuruluşları yer alır.

Günümüzde az rakamda akılda tarafından yaşatılan el sanatları, Beypazarı’nın başka bir kazanç kaynağı ve aynı zamanda yaşattığı bir kültür hizmetidir. Bu el sanatları arasında vurma bakırcılık, altın ve gümüş telkari işlemeciliği, sırma harekâtalar, dokumacılık, ipekli el dokumacılığı, semercilik, saraçlık ve demircilik yer alır.

Tarihi Beypazarı konutları ile ünlü ilçe, tarihin yaşayan izlerini de barındırır. Bu eserler arasında 13. asırdan kalma Selçuklu yarıyılı eseri olan Boğazkesen Kümbeti,1863 senesinde yapılan Osmanlı yarıyılı olağan şehir içi hanlarından Suluhan Kervansarayı, Selçuklu mimari stilinde yapılan Akşemsettin Camii, Sultan Alaaddin Camii ve Kurşunlu Camii yer alır. Beypazarı Tarih ve Kültür Konutu olarak tertip edilen konak, şehrin kültür aynası gibidir. İlçenin kültürünü yansıtan eserleri, değerli madenleri, antika eşyaları ve Beypazarı tarihine ışık yakalayan tarihi evrakları sergileyen konak çok rakamda ziyaretçinin alaka odağıdır.Zengin bir mutfağa sahip olan ilçenin tanınan yemekleri arasında güveç, dolma, baklava, höşmerim ve Beypazarı kurusu sayılabilir.

İlçe şifalı suları ile de ünlüdür. İlçe merkezine 20 kilometre. uzakta yer alan Dutlu Tahtalı Termal Kuruluşları romatizma, ten hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, iç salgı sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları ve kireçlenme gibi pek çok hastalığın rehabilitasyonunda kullanılmaktadır. İlçenin bir başka zenginliği Kapullu Kaplıcasıdır. Bölgede Karakoca Maden Suyu Kuruluşları da yer alır.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz