1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası faiz indirimine kapıyı kapattı: Enflasyonun düşmesi şart

Merkez Bankası faiz indirimine kapıyı kapattı: Enflasyonun düşmesi şart

featured
service

TCMB anketi: Vatandaşın enflasyon beklentisi ne oldu?

Piyasa katılımcıları, firmalar ve hanehalkının enflasyon beklentilerinin dikkatle izlendiğini belirten Akçay, özellikle hanehalkının, manşet enflasyonda belirgin bir düşüş görene kadar karamsar bir tutum sergilediğini söyledi. Piyasa katılımcıları ise yeni bilgilere göre beklentilerini daha sık revize ediyor.

Akçay, firmaların enflasyon beklentilerinin, fiyat belirleyici rolleri nedeniyle Merkez Bankası’nın tahmin aralığına yakınsamasının önemli olduğunu ifade etti. Bu durum, enflasyonu düşürmek için gereken ekonomik yavaşlamanın dozunu belirlerken, firmaların Merkez Bankası’nın tahminlerini gösterge olarak kullanmasının, hedeflere ulaşmanın maliyetini azaltacağını vurguladı.

Enflasyon beklentilerinin sıkı para politikalarına duyarsız kalması halinde, dezenflasyon politikasının üretim ve istihdam üzerindeki maliyetinin artabileceğini belirten Akçay, beklentilerin çıpalaması gerektiğinin altını çizdi.

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yaklaşık %2’ye düştüğünü ifade eden Akçay, Temmuz ayında vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların aylık enflasyona 1.5 puan ek katkı yapabileceğini belirtti. Bu da Temmuz ayında beklenenden daha yüksek bir enflasyon gerçekleşme olasılığını artırıyor.

Aylık enflasyondaki oynaklık nedeniyle enflasyonun temel dinamiklerini anlamanın zorlaştığını belirten Akçay, bu nedenle para politikasındaki sıkı duruşun sabırla sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. Faiz indiriminin şu an için gündemde olmadığını vurgulayan Akçay, aylık enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Merkez Bankası faiz indirimine kapıyı kapattı: Enflasyonun düşmesi şart
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz