1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Hasadı da fiyatı da yakıyor! 40 derece sıcakta hasat başladı: Bu meyve kolay kolay çürümüyor

Hasadı da fiyatı da yakıyor! 40 derece sıcakta hasat başladı: Bu meyve kolay kolay çürümüyor

featured
service

Gürsu’da bu yıl 50 bin ton, Bursa genelinde ise 100 bin tonun üzerinde Santa Maria armudu rekoltesi bekleniyor. Geçtiğimiz yıla göre rekoltede yüzde 30 artış sağlandığı ifade ediliyor. Üreticiler, bahçelerden beklenen 10 ton meyve yerine 13-14 ton meyve toplandığını belirtiyor. Bununla birlikte, İsrail pazarının kapalı olmasına rağmen, Rusya, Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelere ihracat devam ediyor. Rusya, büyük armutları tercih ederken, Arap ülkeleri daha çok küçük armutları talep ediyor.

Santa Maria armudunun ince kabuklu ve şekerlenme özellikleri, bu meyvenin uzun süre çürümeden kalabilmesini sağlıyor. Armut üreticisi Enes Uğur, Santa Maria armudunun İtalya kökenli olduğunu ve bu nedenle böyle adlandırıldığını belirtiyor. Uğur, “Santa Maria armudunun raf ömrü uzun oluyor ve bu topraklarda yetiştiği için başka bölgelerde yetişenlere göre daha uzun ömürlü oluyor” dedi.

Gürsu’da işçi bulmanın zorlaştığını belirten Uğur, 40 dereceyi bulan sıcaklıklara rağmen üniversite öğrencilerinin hasada destek verdiğini belirtiyor. Öğrenciler, yaz tatillerinde tarlada çalışarak hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor hem de harçlıklarını çıkarıyor. İş saatleri genellikle 6.00-15.00 arasında düzenleniyor ve işçilerin günlük ücretleri 900 ila 1000 TL arasında değişiyor. Armutların tarladan çıkma fiyatı büyük boylar için 35 lira, küçük boylar için ise 17-18 lira olarak belirlenmiş durumda.

bursada-armut-hasadi-3.jpg

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, 2024 yılı Santa Maria hasadının yaklaşık 3-4 gün önce başladığını belirtiyor. Bu yıl 50-55 bin ton arasında bir rekolte bekleniyor ve hasat yoğun bir şekilde devam ediyor. Dönmez, “Gürsu olarak bu yıl bereketli bir sezon geçiriyoruz. Ancak, ürünlerin pazara sunulması için periyotlar halinde depodan çıkarılması gerektiğini, aksi halde tüm armutların aynı anda pazara sunulmasının mümkün olmadığını” vurguluyor.

bursada-armut-hasadi-4.jpg

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hasadı da fiyatı da yakıyor! 40 derece sıcakta hasat başladı: Bu meyve kolay kolay çürümüyor
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz