1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Sanayide belirgin yavaşlama: Üst üste beş ay geriledi

Sanayide belirgin yavaşlama: Üst üste beş ay geriledi

featured
service

İmalat PMI, ekonomik büyümenin öncü göstergesi kabul edilen bir endeks olup, 50,0’nin üzerindeki değerler sektörün genişlediğini, 50,0’nin altındaki değerler ise daraldığını gösteriyor. Bu çerçevede, temmuz ayında 47,2 olarak ölçülen endeks, sektörün daralmaya devam ettiğini işaret ediyor.

Temmuz ayı verileri, imalat sanayi faaliyet koşullarındaki bozulmanın nedenlerini de gözler önüne seriyor. Zorlu piyasa koşulları nedeniyle yeni siparişlerde keskin bir düşüş yaşanırken, bu düşüş Kasım 2023 ile aynı seviyede kaydedildi. Özellikle elektrikli ve elektronik ürünler sektörü, yaklaşık iki yılın en sert sipariş düşüşünü yaşadı.

Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre; yeni siparişlerdeki bu yavaşlama, istihdam seviyelerinde de düşüşe neden oldu. İstihdam, son 21 ayın en yüksek hızında azaldı. Özellikle giyim ve deri ürünleri sektöründe çalışan sayısındaki azalma dikkat çekti. Çalışan yetersizlikleri, üretim hacimlerini olumsuz etkilerken, personel eksikliği üretimdeki daralmanın başlıca nedenlerinden biri oldu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, son dokuz ayda ilk kez on sektörün tamamında yeni siparişlerde yavaşlama kaydedildi. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri dışında tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu durum, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de yaygın düşüşlere yol açtı.

İmalatçıların talep koşullarındaki zayıflığa bağlı olarak girdi alımlarını azalttığı temmuz ayında, girdi maliyetlerinde hızlanan bir artış gözlendi. Türk lirasının dolar karşısındaki zayıflığı, ham madde ve petrol fiyatlarındaki artışla birleşerek maliyetleri yukarı çekti.

Özellikle kara ve deniz taşıtları sektörlerinde girdi maliyetleri en yüksek enflasyonu gösterirken, ana metallerde dahi belirgin bir maliyet artışı kaydedildi. Haziran ayında üç sektörde düşen satış fiyatları, temmuzda tüm sektörlerde artış gösterdi. Nihai ürün fiyatlarındaki en yüksek enflasyon kara ve deniz taşıtlarında, en sınırlı artış ise gıda ürünleri ve tekstil sektörlerinde gerçekleşti.

Ham madde teminindeki güçlükler ve yüksek nakliye maliyetleri, tedarikçilerin teslimat sürelerini uzatırken, satın alma faaliyetlerinde Kasım 2022’den bu yana en belirgin azalış görüldü. Tedarik zincirindeki bu aksaklıklar, sektördeki üretim kapasitesini olumsuz etkiledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sanayide belirgin yavaşlama: Üst üste beş ay geriledi
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Ankara Gündem Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Sosyal Medyada Biz