1. Haberler
  2. Gündem
  3. BTK kararı sonrası yeniden gündemde: İşte dünyadaki sosyal medya yasakları

BTK kararı sonrası yeniden gündemde: İşte dünyadaki sosyal medya yasakları

featured
service

BTK tarafından 2 Ağustos Cumartesi günü Instagram’a getirilen erişim engeli tartışma yarattı. Instagram’a erişim sağlayamayan kullanıcılar, karara tepki gösterirken; BTK, erişim engelinin neden olduğuna ve süresine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye’nin ölümünden sonra yayımladığı mesajda, “Heniye’nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram’ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye, 16 Temmuz’ta küresel öykü paylaşım platformu olan Wattpad’i yasaklayarak bu tür bir kısıtlama uygulayan ilk ülke olmuştu. İnternet sansürünü takip eden EngelliWeb, Ankara 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin 12 Temmuz tarihli kararına atıfta bulunarak yasağı duyurmuş fakat yasağın gerekçesi henüz belli olmamıştı.

Türkiye’de, öncesinde de birçok web sitesi ve sosyal medya platformuna erişim engeli getirilmişti. Rekabet Kurulu’nun kararıyla, Meta’nın sahibi olduğu Threads uygulamasına, “hâkim durumunu kötüye kullandığı” gerekçesiyle geçici tedbir konmuş, nisan ayında da askıya alınmıştı. Dünyanın en büyük dijital ansiklopedisi olan Wikipedia’ya ise 2014 yılından itibaren engellemeler getirilmiş, BTK tarafından 2017’de “Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması” gerekçe gösterilerek bir tedbir konmuştu. Bunun üzerine, Anayasa Mahkemesi’nin 2019’da internet sitesine erişim engelinin kaldırılmasına hükmetmesinin ardından site, 2020’de erişime açılmıştı.

Sosyal medya platformlarına getirilen bu yasaklar, dünyada da geniş bir yankı uyandırdı. Dünyada sosyal medya platformlarına getirilen yasakları derledi. Buna göre, sosyal medya platformlarına yönelik yasakları getiren ülkeler arasında başı Kuzey Kore ve Çin çekerken, hemen ardından İran, Rusya, Bangladeş, Suudi Arabistan geliyor.

Öte yandan, ABD’nin yanı sıra Avusturya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa Birliği ülkelerinin de Çin merkezli sosyal medya platformu olan TikTok’a yönelik uyguladığı yasaklar dikkat çekiyor.

Kuzey Kore, sosyal medyayı yasaklayan ülkelerin ilk sırasında yer alırken, ülkede ziyaret edilebilen çok az internet sitesi bulunuyor. Buna göre Kuzey Kore’de erişim engeli getirilen sosyal medya platformlarından Facebook, YouTube ve Twitter, 2016 yılından beri kullanıma yasaklı durumda. Ülkedeki internet kullanımı ise ağırlıklı olarak hükümet görevliler ve askeri personel ile sınırlı. Bilim adamları veya seçkin öğrenciler gibi çok az kişiye internet kullanımı izni verilen Kuzey Kore’de, devlet tarafından izin verilen yerel ağ üzerinden izinli sitelere girilebiliyor. Yurt dışında görev yapan yetkililer de interneti sınırlı olarak kullanabiliyorken, tüm hareketleri devlet tarafından izleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BTK kararı sonrası yeniden gündemde: İşte dünyadaki sosyal medya yasakları
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz