1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Markete giden 50 liradan aşağı bulamıyor! Tarlada 3 liraya düştü: Hasat fazla olunca çiftçinin elinde patladı

Markete giden 50 liradan aşağı bulamıyor! Tarlada 3 liraya düştü: Hasat fazla olunca çiftçinin elinde patladı

featured
service

Bursa’nın biber üretiminde önemli bir rol oynayan Yenişehir ilçesi, özellikle Avrupa pazarına sağladığı biberle biliniyor. Ancak, geçen yıl 25 TL’den satılan biberin bu yıl fiyatı 3 TL’ye kadar düştü. Üreticiler, ürün fazlalığı ve plansız ekim nedeniyle ciddi bir zarara uğradı. Çiftçiler, geçen yıl kazandıran ürünlerin bu yıl yüzde 90’a varan zararlar getirdiğini belirtiyor.

Biber üreticileri, mevcut durumun çözülmesi için Tarım Bakanlığı’ndan ve yerel tarım müdürlüklerinden yardım talep ediyor. Üreticiler, plansız ekim yerine daha dikkatli bir üretim planlaması yapılmasını ve ihracat bağlantılarının önceden kurularak pazar dalgalanmalarının önlenmesini istiyor.

Yenişehir ilçesi Yolören köyü muhtarı ve biber üreticisi Osman Çelikten, “Geçen sene yeşil ve kırmızı bibere talep fazlaydı, bu sene ürün çok, talep yok. Hiç biber ekimi yapmayan arkadaşlar bile 100 dönüm biber dikti. Herkes kendi kafasına göre ekim yaptı. Bu yıl kimsenin yüzü gülmüyor. Depoda üründen adım atacak yer yok” açıklamasını yaptı.

Geçen ay haftalık 40 bin TL kazanırken bu hafta 10 bin TL kazandığını belirten Çelikten, gelen paranın 5 bin TL’sini ilaca, 3 bin TL’sini gübreye harcandığını ifade etti.

Biber üreticisi Ergün Sal, bir yandan biberin satılmasının sebeplerini açıklarken bir yandan pazarda biber fiyatlarının 50 liralara kadar çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Markete giden 50 liradan aşağı bulamıyor! Tarlada 3 liraya düştü: Hasat fazla olunca çiftçinin elinde patladı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz