1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. ‘Kiralar için tavan ve taban fiyat uygulaması etirilsin’

‘Kiralar için tavan ve taban fiyat uygulaması etirilsin’

featured
service

KİRA ARTIŞLARINA KARŞI ÖNLEM ÖNERİSİ

Ülkemizde son yıllarda hızla artan kira fiyatları, vatandaşları zor durumda bırakıyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için her semte özel tavan ve taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, Almanya’da uygulanan kira endeksi modelinin örnek alınabileceğini ifade etti. Bu model, kira artışlarını sınırlarken, kiraların bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtmasını sağlıyor. ABD’de ise kira artışları Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor.

KİRA YASASI VE DİĞER ÜLKE ÖRNEKLERİ

Sabah gazetesinin haberine göre, Birleşik Krallık ve İsveç’te de benzer uygulamalar mevcut. Birleşik Krallık’ta yürürlükte olan Kira Yasası ile kiralar, bağımsız bir kira memuru tarafından adil şekilde belirleniyor. Akçam, “Bizde de en azından büyükşehirler için semte göre ‘tavan-taban fiyat’ uygulamasına geçilmeli” değerlendirmesinde bulundu.

TAVAN FİYAT UYGULAMASI VE ENFLASYON

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de, bölgesel bazda tavan fiyat uygulamasının hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Tren, “Doğrudan ya da dolaylı olarak görülen kira artışları, yaşanan yüksek enflasyonun da sebeplerinden biri. Kira artışlarının önüne geçilmesi halinde enflasyonda da gerileme olacaktır” dedi. Çözüm olarak, kira artışlarına mutlaka bir sınır getirilmesi gerektiğini belirten Tren, belediyeler ve sokak rayiç bedelleri üzerinden kiraların tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

İŞYERLERİNE DE TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Tren, işyeri kiralarına da tavan fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Bölgesel olarak evin durumuna göre tavan sınırlandırması getirilebileceği gibi belediyelerdeki konut rayiç bedelinin yüzde 6’sını aşmamak üzere kira miktarı belirlenebileceğini önerdi. “1 milyon liralık bir rayiç bedel var ise yüzde 6’sı yıllık olarak 60 bin liradır. Aylık kira miktarı da 5 bin liraya gelir. Konut kiralarının yanında işyeri kiralarına da bir tavan sınırlandırması mutlaka getirilmelidir. Kiralar doğrudan işletmelerin giderlerini de etkilemektedir. Bu kapsamda tavan fiyat modeli çok rahatlıkla ülkemizde uygulanabilecek bir sistem” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Kiralar için tavan ve taban fiyat uygulaması etirilsin’
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz