1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tescilli melez ürünlerde hasat zamanı! Üreticinin ceplerini dolduruyor! Hem ihracat hem de hasat o şehirden başlayacak

Tescilli melez ürünlerde hasat zamanı! Üreticinin ceplerini dolduruyor! Hem ihracat hem de hasat o şehirden başlayacak

featured
service

Enver Ünlü, Spil karası erkenci üzüm çeşidinin hasadının hızlı bir şekilde başladığını söyledi. Üzüm başkenti Manisa’da hasat sezonunun bas bozumu sezonu olarak başladığını dile getiren Ünlü, %92’lik bir kısmın çekirdeksiz Sultaniye üzümünün yaş ve kurusu olarak yapıldığını söyledi. Yıllık bazda ülkeye 600 milyon dolar getiri sağlayan Sultaniye üzümü sıcakların erken başlaması ile birlikte bazı sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

Bölgede yaşanan dolunun ürünlere zarar verdiğini dile getir Ünlü, Tarım Müdürlüğü’nün destekleriyle hasarı en aza indirmeye çalıştıklarını vurguladı. Ünlü, “Bu tabii sembolik bir hasat. Bütün çiftçilerimize kazasız belasız, bol kazançlı bir sezon diliyorum. Üzümü önce kendimiz kullanacağız. Kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz. Kuru üzüm gerçekten şifa ve vitamin kaynağı, enerji deposu. Üzümün iç piyasada kullanıldığı alanları çeşitlendireceğiz ki bununla birlikte ihracat ve üretim kapasitemiz artsın” dedi.

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Akay, Spil karası üzüm çeşidinin özelliklerine değindi. Kurum tarafından melezleme ıslahı ile elde edilen bu türün tescillenmiş ve Türk üreticilere katma değer sunmak için elde edilen bir tür olduğu belirtildi. Şimdilerde Yayın ve adaptasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Akay, yıllık yaklaşık 15-20 bin Fidan üretimi ile üreticileri çeşitlilik sağladıklarını duyurdu.

SPİL KARASI MANİSA'NIN MARKASI - Manisa Haberleri - Manisa'nın Net Gazetesi

Spil karasının en önemli özelliğinin erken yetişiyor olması olduğunu ifade eden Akay, ülkemizdeki en kaliteli erkenci ürünlerin sofralık üzüm çeşitleri olduğunu aktardı. Farklı bölgelere gönderilen ürünlerden aldıkları sonuçların olumlu olduğunu ifade eden Akay, Bildiğiniz gibi 250-300 bin ton arasında bir ihracatla yaklaşık 500 milyon dolarlık bir kuru üzüm ihracat gelirimiz var. Bunun yanında 150-200 milyon arasında yıllara göre değişen sofralık üzüm ihracat gelirimiz var. Üzüm ürünleriyle birlikte 600 milyonla 700-750 milyon dolar ihracat geliri olan bir üründen bahsediyoruz.” şeklinde konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tescilli melez ürünlerde hasat zamanı! Üreticinin ceplerini dolduruyor! Hem ihracat hem de hasat o şehirden başlayacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz