Taşıtların çiğ maliyetleri üzerinde uygulanan ÖTV ölçüyü % 45 ile başlayıp % 80’e kadar yükseliyor. Türk Lirası’nın değer kaybı nedeniyle tüm vasıtalar % 80’lik ÖTV dilimine dahil ediliyor. Türkiye’de üretilen taşıtların rekabette önceliğini gözetmesi emeliyle yapılan matrah tertip etmelerinin artık tesirli olmadığını belirten sektör temsilcileri, ithal taşıtların piyasa hissesinin çoğaldığını ve bunun önüne geçilmesinin tasarlandığını ifade ettiler.
Cari sarihin eksiltilmesi ve bütçe disiplininin sağlanması emeliyle, yeni ekonomi yönetimi tercih sonrasında ağır vergiler getirdi. Bu vergi siyasetlerinin otomotiv sektöründe de uygulanacağı belirtiliyor. LAFÇI’nün otomotiv sektör temsilcileri ile yaptığı görüşmelere göre, Özel Tüketim Vergisi matrah limitlerinin takribî % 20 oranında artırılması bekleniyor.
Otomotiv sektöründe sihrime freni geliyor!
Yeni ekonomi yönetimi, tercih sonrası ağır vergiler getirerek cari sarihi eksiltmeyi ve bütçe disiplinini sağlamayı kastediyor. Bu kapsamda, otomotiv sektöründe Özel Tüketim Vergisi matrah limitlerinin takribî % 20 artırılması bekleniyor.
Bu mevzuda alınması tasarlanan bir ihtiyat, Özel Tüketim Vergisi matrahındaki çoğalıştır. ÖTV matrah artırılması, araba alımını maliyetli hale getirerek arzdaki süratli çoğalışın frenlenmesi kastedilmektedir. Bu adım, altta uyuyan ekonomik sebeplere bağlı olarak taşıt satışlarının düşmesine ve gelişmenin yavaşlamasına yol açabilir.
Şu anda taşıtların çiğ maliyetleri üzerinden alınan ÖTV ölçüyü % 45 ile % 80 arasında değişiyor. Ancak Türk Lirası’ndaki değer kaybı sebebiyle tüm vasıtalar yüzde% 80’lik ÖTV diliminde yer alıyor. Türkiye’de üretilen taşıtların rekabet gücünün çoğalması için getirilen matrah tertip etmesinin artık tesirsiz olduğunu belirten sektör temsilcileri, ithal taşıtların Pazar hissesinin çoğaldığını ve buna müdahale edilmesi gerektiğini ifade ettiler.
MAİS AŞ Genel Müdürü Berk Modern ise otomotiv pazarında özellikle spekülatif arzın öne çıktığını belirtti. Ekonomik temennilerin, kurların yükselmesinin ve daha da çoğalacak olmasının arzı artırdığını söyleyen Modern, ocak-haziran yarıyılında satışların % 40-45’inin spekülatif alımlardan kaynaklandığını ifade etti. İkinci yarıda arz aşırısı beklemiyor.