1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. SGK Resmen Maaşa Bağlayacak! Birçok Kişinin Haberi Yok

SGK Resmen Maaşa Bağlayacak! Birçok Kişinin Haberi Yok

featured
service

Eşini kaybeden erkekler de dul maaşı alabilirken, bu durum kişinin çalışma veya emeklilik durumuna bakılmaksızın, mevcut maaşıyla birlikte dul aylığı alabilmesini mümkün kılıyor.

Dul maaşı alabilmek için vefat eden eşin en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödemiş olması gerekiyor. SSK kapsamında olanlar için ise en az 5 yıl sigortalı olma ve 900 gün prim ödeme şartı aranıyor. Eş çalışıyorsa veya emekliyse, aylık miktarında belirli kesintiler yapılabiliyor.

Dul maaşı miktarı, erkeğin SSK ve Bağkur kapsamındaki çalışma veya emeklilik durumuna göre değişiklik gösteriyor:

DUL MAAŞININ KESİLME ŞARTLARI

1. SSK veya Bağkur Kapsamında Çalışan veya Emekli Erkekler: Ölen eşinin aylığının %50’sini alır.2. Sigortalı Olup Çalışmayan ve Bağkur’lu Olmayan Erkekler: Ölen eşinin aylığının %75’ini alır.3. Sigortalı Olmayan, Çalışmayan ve Emekli Olmayan Erkekler: Ölen eşinin aylığının %75’ini alabilir.

Dul maaşı, yeniden evlenene kadar devam ederken, yetim aylığı ise babasını veya annesini kaybeden erkek çocuklar için yaş sınırlaması olmaksızın uzun süreli olarak ödenir. Dul ve yetim aylığı alabilmek için resmi başvuru yapılması gerekmektedir. Ödemeler, sigortalının ölüm tarihini takip eden ilk aydan itibaren başlar.

DUL MAAŞI ÖRNEK HESAPLAMA

En düşük emekli maaşı olan 12.500 TL üzerinden yapılan hesaplamada, ölen kişinin çocuğu yoksa dul eşe bağlanacak maaş yüzde 75 oranında olur, bu da 9.375 TL’yi ifade eder. Eğer ölen kişinin çocuğu varsa, maaşının yarısı, yani 6.250 TL eşe bağlanır ve kalan miktar çocuklara eşit olarak dağıtılır. Örneğin, iki çocuğa 3.125’er TL, dört çocuğa ise 2.500’er TL bağlanır. Bu dağılım, ölen emeklinin maaşı toplamı aşılmadan yapılır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SGK Resmen Maaşa Bağlayacak! Birçok Kişinin Haberi Yok
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz