1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. TCMB’den Türk Lirası Mevduatına Destekleyici Yeni Adımlar

TCMB’den Türk Lirası Mevduatına Destekleyici Yeni Adımlar

service

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduatının artırılmasını sağlamak amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında önemli değişikliklere gitti.

Bankaların gerçek kişi Türk lirası mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında olanlar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltilmiş durumda. Ayrıca, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için ise aylık artış hedefi kaldırılarak, bu oranın üzerinde kalma şartı getirilmiştir.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının TL’ye geçişine ve yenilenmesine yönelik hedef hesaplamalarına tüzel kişi KKM de dahil edilmiştir. Bu, bankaların daha fazla Türk lirası mevduat çekmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.

TL mevduat için belirlenmesi gereken zorunlu karşılık tutarına uygulanan faiz oranı üst sınırı politika faiz oranının %84’üne çıkarılmıştır. Ayrıca, TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırılmıştır.

TCMB, para politikası metinlerinde “TL mevduatını desteklemek için ek adımlar atılabileceği” mesajını vermekte ve gerektiğinde bu yönde yeni adımların atılabileceğini belirtmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TCMB’den Türk Lirası Mevduatına Destekleyici Yeni Adımlar
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz