Açık liseye geçişlerin sınırlandırılacağını bir kez daha belirten Bakan Tekin, hem açık lise hem de devamsızlık konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Bu durumdan memnun olduklarını ifade eden Yusuf Tekin, açık liselere geçişte ciddi azalma olduğunun altını çizerek ortaöğretim düzeyinde devamsızlığın geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 15 azaldığını da söyledi. Bakanlıktan af çıkar düşüncesi ile öğrencilerin hala devamsızlık yaptığını dile getiren Bakan Tekin, devamsızlık ve sınıf tekrarı ile ilgili af sorularının gündemde dahi olmadığını ve olmayacağını bir kez daha belirtti.
Gündemde yer alan bir diğer konu ise mesleki eğitim alanındaki açıklığın istihdam odaklı eğitim modeli ile sağlanacağı oldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin bu konu hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Mesleki ve teknik eğitim, 28 Şubat’ın Türkiye’de oluşturduğu tahribatın en keskin sonuçlarını görüldüğü alanlardan bir tanesi. Hatırlarsanız katsayı uygulaması sebebiyle mesleki ve teknik eğitim liselerimizdeki çocuklarımız, o katsayının yarattığı olumsuzluk ortamında lisans eğitimlerine devam edememişlerdi. Oradan hem meslek liselerimiz hem de imam hatip liselerimiz aynı durumla karşı karşıya kalmıştı. Öğrenci sayısı ciddi biçimde azaldığı gibi kamuoyundaki imajları ve algıları da negatif etkilenmişti. Hal böyle olunca Türkiye’deki iş dünyası bu konudaki şikayetlerini sık sık dile getirmeye başlamışlardı.”
2013 yılından bu yana meslek liseleri ile ilgili önemli adımlar atıldığını dile getiren Yusuf Tekin, meslek lisesindeki öğrencileri staj ya da iş yeri eğitimleri ile ilgili pozisyonlarda asgari ücretin %50’si ve %30 oranında gençlere ücret verildiğini aktardı. Sahadan gelen talepler doğrultusunda bu sektörde faaliyet gösteren gençlerin iş yeri kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı hale getirildiğini aktaran Bakan Tekin, meslek liselerinde tematik meslek liseleri uygulamasının başlatıldığını hatırlattı.
Meslek listelerinde sağlanan eğitim daha önemli bir yere taşınırken proje kapsamında sadece teorik eğitim değil sahada da Yetkin çalışanların yetiştirilmesi için okullarda eğitim sağlandığı belirtildi. Liselerin son 2 yılında çocukların zorunlu eğitim ihtiyaçlarının veya zorunlu eğitimle ilgili sorunların çözebilmesi için Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kurulduğunu belirten Bakan Tekin, çocuklara iş yeri eğitimleri ile birlikte zorunlu orta öğretim eğitimi sağlandığını da vurguladı.
Yorumlar kapalı.