1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Özgür Erdursun Net Rakam Verdi: 2025 Yılında Asgari Ücrete Yapılacak Zammı Açıkladı

Özgür Erdursun Net Rakam Verdi: 2025 Yılında Asgari Ücrete Yapılacak Zammı Açıkladı

featured
service

2023 yılı içinde asgari ücrete ara zam beklentisi oluşmuş, ancak bu beklenti gerçekleşmemişti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri doğrultusunda çeşitli uzmanlar asgari ücrette yapılacak zam konusunda farklı tahminlerde bulundu. Enflasyon oranında bir zam yapılacağı yönündeki beklentiler ise giderek güçleniyor.

Özgür Erdursun, yıl sonu enflasyonunun Orta Vadeli Program’a göre yüzde 41,5 olarak gerçekleşmesi durumunda asgari ücrete büyük bir artışın geleceğini belirtti. Erdursun, 2025 yılı için asgari ücrete yönelik öngörüsünü sosyal medya üzerinden paylaştı ve “Enflasyon beklentisine göre asgari ücrete artış yapılırsa (OVP 2025 Enflasyon Hedefi %17.5), asgari ücret 20 bin lira olabilir” dedi. Ayrıca, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 13,5, memur ve memur emeklileri için ise yüzde 10 oranında zam yapılacağı tahminini de paylaştı.

Asgari ücret, bir işçinin günlük çalışma karşılığı olarak aldığı ve gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi temel ihtiyaçlarını en az düzeyde karşılamaya yetecek ücreti ifade eder. Türkiye’deki ücretli çalışanların büyük bir kısmının maaşları bu ücrete göre hesaplanır. Yasal olarak belirlenen bir tutar olan asgari ücretin altında maaş ödemesi yapmak, işverenler için mümkün değildir.

Net ve brüt ücret terimleri, maaş hesaplamalarında sıklıkla karışıklığa yol açabilir. Brüt ücret, gelir vergisi, SGK primi ve sendika aidatı gibi kesintiler yapılmadan önceki maaş tutarını ifade eder. Net ücret ise, bu kesintiler yapıldıktan sonra çalışanın eline geçen miktardır. Yani, net maaş çalışanın doğrudan alacağı toplam ücreti gösterir.

Asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenir. Bu süreç şu şekilde işler:

Komisyon, 15 kişiden oluşur ve en az 10 üyenin katılımıyla toplanır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir üye komisyon başkanı olarak seçilir. Kararlar oylama usulüyle alınır ve eşitlik durumunda başkanın bulunduğu tarafın görüşü geçerli olur. İlk toplantılar Bakanlıkta yapılırken, sonraki toplantılarda işçi ve işveren sendikaları ev sahipliği yapar. Nihai karar, Bakanlıkta gerçekleştirilen son toplantıda açıklanır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Özgür Erdursun Net Rakam Verdi: 2025 Yılında Asgari Ücrete Yapılacak Zammı Açıkladı
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz