1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. ChatGPT Pinokyoluğa soyundu: Yalan söylemeyi durdurmayacak

ChatGPT Pinokyoluğa soyundu: Yalan söylemeyi durdurmayacak

featured
service

Son yarıyılda suni akıl takviyeli sohbet robotları, popülerlikleriyle dikkat sürüklüyor. OpenAI ChatGPT, Google Bard ve Microsoft Bing AI gibi platformlar, sundukları özelliklerle kısa müddette bir hayli insanın gönlünü kazanmayı muvaffak oluyor. Ancak, bu sohbet robotları hala çözülemeyen bir meseleyle karşı karşıya.

Bilgi denizine kolayca dalabilen bu suni akıl robotları, bazen bilgileri yanlış bir biçimde açıklayabiliyor ve anlam karmaşası yaşayabiliyorlar. Bu fenomen, “AI sanrıyı” olarak adlandırılıyor ve uzmanlar bu mevzuda kullanıcıları uyarmaktan geri durmuyor. Washington Üniversitesi’nden dilbilim uzmanı Emily Bender, Büyük Dil Modelleri ile alakalı bu sualin, teknoloji işletmelerinin ve suni akıl korunucularının düşündüğü kadar kolay bir biçimde çözülemeyebileceğini vurguluyor. Zira, suni zihnin anlama hüneri hala geliştirilmeye sarih bir alan olarak karşımızda duruyor. Dolayısıyla, doğru bilgiyi elde etmek için suni zihnin sunduğu bilgileri denetlemek ve dikkatli olmak, kullanıcılar için ehemmiyetli bir adım olarak öne çıkıyor.

Metin yapımı için sanrı meseleyi, özellikle doğruluğun hayati ehemmiyet taşıdığı habercilik gibi alanlarda hala asıl bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanlar, LLM’lerin bir şeyler uydurmak için tasarlandığını dikkat topluyor ve bu sistemlerin çoğu zaman doğru neticeler verse de, kusurlu çalışmalarının da olası olduğunu vurguluyor.

Suni akıl dil modellerinin sunduğu yanlış bilgilerin çoğu zaman erişilmesi güç şeyler olduğu için kolayca tespit edilemeyeceği belirtiliyor. Bu gidişat da kullanıcıları güç bir pozisyonda vazgeçebiliyor. Bu sebeple, özellikle haberciler ve avukatların işlerini tamamen suni akla teslim etmelerinin büyük bir yanılgı olabileceği düşünülüyor. Uzmanlar, suni akıl dil modellerindeki yanılgıların zamanla eksiltilebileceğini ancak kalıcı olarak düzenlenemeyeceğini ifade ediyor.

ChatGPT ve eşi sohbet robotları bir hayli alanda bereketli olabilirken, bu cins meselelerin de dikkate alınması gerektiği ehemmiyetle vurgulanıyor. Suni akıl teknolojisi büyümeye devam ederken, bu cins tehlikelerin de göz önünde bulundurulması ve doğruluk gerektiren işlerde insan etmeninin ehemmiyetinin korunması gerektiği belirtiliyor. Peki, siz sohbet robotları ve sanrı meseleleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ChatGPT Pinokyoluğa soyundu: Yalan söylemeyi durdurmayacak
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz