1. Haberler
  2. Gündem
  3. Emeklilik hayal mi olacak? Masada özelleştirme ve yaş yükseltme var! – Ankaragündem

Emeklilik hayal mi olacak? Masada özelleştirme ve yaş yükseltme var! – Ankaragündem

featured
service

AKP iktidarının ekonomideki çöküşten çıkış kapısı olarak gördüğü Orta Vadeli Program arasında dikkat çekici bir düzenleme yer aldı. OVP’deki yapısal düzenlemeler arasında, “Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacaktır” ifadesi yer aldı.

Emeklilikteki yeni düzenlemeler kafa karıştırırken, Programda olan Bireysel Emeklilik Sistemi ve Otomatik Katılım Sistemi’de “geliştirici” düzenlemelerin hayata geçirileceği anlatılırken, düzenlemeler gelecekte emekli olacaklar için soru işaretleri yarattı.

TES, çalışan veya devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği bir sistem olarak kurgulanıyor.

Sisteme göre, çalışanlar bu fonların seçimi ve dağılımını yapacak. Böylece bir tür ikinci basamak emeklilik sistemi oluşacak.

AKP, 2025’in 4’üncü çeyreğinde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni devreye alacak. TES taslağında, işverenler her ay çalışanlara maaşlarının yüzde 8.33’ünü tazminat olarak ödeyecek. Bu tutar, çalışanın kişisel hesabında toplanacak ve emeklilikte kullanılacak. TES’in, 4/A’lı işçi statüsünde çalışanlarla, 4/C memur statüsünde çalışanları kapsaması planlanıyor. 4/B statüsünü (Bağ- Kur) ise kapsamayacağı öngörülüyor.

Tamamlayıcı emeklilikle ilgili düzenleme yapılacağı daha önce de programlara girmiş ancak uygulanmamıştı.

Gazeteci Ozan Gündoğdu, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi hakkında uyarılarda bulundu. Gündoğdu emeklilik sisteminin özelleştiğine dikkat çekerek, “Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim; Emeklilik sistemi özelleştiriliyor. Özelleştirme sadece fabrikaların satışı değildir. Sosyal güvenlik sistemi özelleştiriliyor. Bu halkın menfaatine değildir. Hepimiz karşı durmalıyız. Çünkü bu sefer satılan fabrikalar değil, “halkın emeklilik hakkıdır” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu ayrıca “Orta vadede SGK hayatımızdan çıkacak. Bizler SGK’dan değil, şirketlerden emekli olacağız. Böylece halkın tasarrufu olan sosyal sigorta primleri de sermayenin istifade edeceği büyük fonlara dönüşmüş olacak. SGK emeklilik hakkının güvencesi olmaktan çıkartılacak. Emeklilik sistemi özelleştirilecek. Bu durum ekonomik büyüme de yaratır… Hadi yine iyisiniz!” diyerek de tepki gösterdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Emeklilik hayal mi olacak? Masada özelleştirme ve yaş yükseltme var! – Ankaragündem
Yorum Yap

You Can Subscribe To Our Newsletter Completely Free

Don't miss the opportunity to be informed about new news and start your free e-mail subscription now.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medyada Biz