Vatandaşlar, sondaj çalışması yapılan alana doğru ‘Yaylalar bizimdir bizim kalacak, madene hayır’ sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. “Sömürge madenciliğine hayır”, “İhaleler iptal edilsin” pankartları açıldı. Yürüyüşün ardından yöre halkı, sondaj çalışması sonucu delik deşik edilen alanlara fidanlar dikerek maden arama çalışmalarını protesto etti.
Altın madeni çalışmaları yapılması durumunda toprak ve sularının kirleneceğini yaşam alanlarının yok olacağını söyleyen Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül, şunları söyledi: “Şu Karşıda görünen yollar 2019’a kadar makinelerle beraber sondaj alanı olarak her taraf delik deşik edildi. Yaklaşık ortalama 250-300 metre deliklerle beraber sondaj araması altın araması yapıldı ve doğanın ne biçim tahrip olduğunu hep beraber görüyoruz. Ama bundan sonra belki de bulunduğumuz bu yer 300 metre 500 metre aşağıda Pazarcık alanı dediğimiz kota kadar inecek, en azından 1 kilometre çapında burada büyük bir alan artık nereye gidiyorsa damar boyunca kazılar devam edecek. Bir çukur, moloz yığını ve ne bir ağaç ne bu güzellik hiçbir şey kalmayacak. ÇED’e başvuracaklar. ÇED yaptırmayacağız inşallah ve devlet aklının bundan vazgeçeceği inancındayız. Hep beraber bizim dedelerimizin atalarımızın bize bıraktığı bu mirası biz de çocuklarımıza bırakmak için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız ve yapmak zorundayız.” Yöre halkından Safikar hacihasanoğlu, “Dozer geldiğinde dozerleri baştan yakacağız ilk önce de ben geleceğim yakmaya, ineklerimizin çocuklarımızın geleceğini asla asla ölene kadar mücadele edeceğim sakin öyle bir şey yapmasınlar” dedi. Zahide Aygün de, “Buralar bize dedelerimizden atalarımızdan kalma kimseye mal etmeyiz gece de gündüz de olsa biz buranın bekçisiyiz” diye konuştu.
Ordu’nun Korgan Yaylası’nda Taşzemin İnşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından başlatılan sondaj çalışmasına karşı çıkan Korgan Aybastı Yaylaları Platformu ve yurttaşlar, geçen hafta bölgeye giderek tepki gösterdi. Tepkiler üzerine sondaj durduruldu ancak şirketin 1 hafta sonra yeniden çalışmalara başlaması üzerine halk tepki göstererek çalışanlara engel oldu. Sondaj alanında su kaynaklarının ve hayvancılığın yapıldığı yerler olduğunu söyleyerek mücadele çağrısında bulunan Korgan Aybastı Yaylaları Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Yüksel Dere, “Sondaj çalışmasını durdurmuştuk şimdi yeniden başladıklarını öğrendik yeniden toplandık ve sondaj bölgesine geldik. Maden çalışmadı toprağımız, suyumuza, yaylamıza zarar verecek İstemiyoruz. Çalışmayı yeniden durdurduk” dedi.
Yorumlar kapalı.