Bir Hayli şehrimizde yoldan geçerken veya tarlalarda sıklıkla görülen bu nebat hazine gibi ancak pek öğrenilmediği için gören geçip gidiyor.
Denizli’de yol kenarlarında ve tarlalarda kendiliğinden yetişen ve millet arasında pek çok adı olan bu çiçeğin, soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Kış aylarında yurttaşların rağbet ettiği şifalı bir nebat olan bu çiçek, bazı yörelerde, “Devegülü”, “Silindir Çiçeği”, “Gülhatmi” olarak da biliniyor.
Çeşit çeşit renkleri olan bu nebatın çizgili ya da kirli de olabileni de var ve güneşli, rüzgâr almayan yerlerde iyi büyüyor. Honaz ilçesine bağlı Kaklık Semti’nde, ayva bahçesinin içine ikinci ürün olarak diktiği hatmi çiçeklerinin hasadına devam eden Muzaffer Gök, “Mart ayında hatmi çiçeği tohumunu ektik, Nisan ayında üç dönümlük ayva bahçemizin içine ikinci ürün olarak hatmi çiçeklerinin fidanlarını diktik. Can suyu veriyoruz, Haziran ayında ilk hasada başladık. Gölgede kurutuyoruz, burası 3 dekar, alt yukarıya 500 kilo kuru hatmi çiçeği hasadı yapmayı amaçlıyorum.” dedi ve şöyle devam etti:
-Türkiye’nin bir hayli şehrindeki aktarlara buradan satış yapıyorum. Kilosu 90 TL’den yolluyoruz. Günlük sabah akşam bir araya gelmesi gerekiyor. Aynı darı patlağı gibi patlıyor. Dağa bayıra gitmiyoruz, kendimiz yetiştiriyoruz ve organik olarak yetiştiriyoruz. Günlük bir araya gelmesi gerekir. Toplamazsan dökülür, havalar iyi olursa verim oluyor. Ama havalar makûs olursa verim düşüyor. Yaz aylarında güneşi ne kadar çok görürse o kadar çok açıyor. Havalar soğumaya başlayana kadar hasat devam eder. Yağmur çok olursa boyu çok uzar. Sularsan daha hoş verim alınıyor.
Tarlada dikili hatmi çiçeklerini sabah akşam eşi ile beraber topladıklarını anlatan Ayşe Gök’te, boş müddetlerde de ekilmeyen tarlalardan dağlardan hatmi çiçeği topladıklarına dikkat çekti. Ayşe Gök, “Dağlarda ve bahçemize ektiğimiz hatmi çiçeklerini topluyoruz. Her gün sabah ve akşam olmak üzere iki kere topluyoruz. Topladığımız hatmi çiçeklerini pak bir bezin üzerine serip gölgede kurutarak çuvalla aktara satıyoruz. Allahın İzniyle yağış olursa Haziran ayından Aralık ayına kadar toplamaya devam edeceğiz. Bir Araya Gelen hatmi çiçekleri pak bezlerin üzerinde gölgede bir haftada kurutuluyor” diye konuştu.
Hatmi çiçeği, çoğunlukla güzel kokusu ve çekici görünümü sebebiyle bahçelerde yetiştirilen bir nebattır. Ancak, hatmi çiçeği sağlık açısından da bir hayli fayda sağlar. Bu yazımızda hatmi çiçeğinin sağlık açısından verimlerini ayrıntılı bir biçimde ele alacağız.